Яценюк готовий віддати нафтопровід Одеса-Броди іноземцям

Понеділок, 3 вересня 2007, 09:27

Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк вважає, що нафтопровід Одеса-Броди необхідно передати в управління міжнародної компанії, що зможе завантажити його нафтою і забезпечити її збут.

Про це він заявив у ході засідання ради керівників закордонних дипломатичних представництв у п'ятницю, пише в понеділок "Комерсант-Україна".

"Пошук нафти для нафтопроводу не є завданням держави. Навіть якщо гіпотетично ми знайдемо нафту, нам необхідно буде вирішити, кому її продавати. Це не справа держави", - заявив Яценюк.

Міністр упевнений, що у випадку передачі Одеса-Броди іноземному операторові нафтопровід "може запрацювати в прямому режимі".

На його думку, потрібно орієнтуватися на міжнародних операторів, наприклад Shell.

Учасники ринку вважають, що, якщо пропозиції Яценюка будуть реалізовані, це дійсно дозволить завантажити нафтопровід.

"Сьогодні при тих тарифах на транспортування, які встановлені НКРЕ, нафтопровід Одеса-Броди завантажувати нафтою в прямому напрямку економічно невигідно",– заявили в прес-службі Лукойла.

"Але якщо він буде управлятися міжнародним консорціумом нафтових компаній, можливо, їм дійсно вигідно буде транспортувати по ньому нафту. Оскільки орендувати трубопровід завжди дешевше, ніж платити за прокачування", - додали в нафтокомпанії.

На думку гендиректора ВАТ "Галичина" Олександра Лазорка, основними претендентами на трубопровід можуть бути як компанії, що добувають нафту на Каспії,– Chevron/Texaco, ENI, Total/Fina, ЛУКОЙЛ,– так і ТНК-ВР, яка прокачує нафту у реверсному режимі .

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" (керує "Укртранснафтою", якій належить нафтопровід Одес-Броди) заявили, що "потрібно розглядати усі варіанти розвитку наших транзитних потужностей, для того, щоб отримати якомога більшу вигоду для економіки України".

Однак реальний перехід від ініціатив до їхньої реалізації, на думку компанії, можливий "тільки у випадку ухвалення рішення Кабміном і зміни законодавства України".

Аналітик юридичної компанії "Міжнародний юридичний альянс" Володимир Бутринський зазначає, що для реалізації ініціативи голови МЗС доведеться скасовувати ініційований БЮТ і ухвалений у лютому закон, який забороняє компаніям, що керують магістральними трубопроводами, передавати їх в управління, концесію або оренду третім особам.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...