Українці проїдають половину своїх доходів

Середа, 5 вересня 2007, 09:44

Практично половину своїх доходів українські родини витрачають на їжу.

Для порівняння, британці витрачають на харчування не більше 10% своїх доходів, пише газета "Дело".

За даними Державного комітету статистики, витрати половини українських родин у 2006 році не перевищували 480 грн. на людину на місяць. При цьому майже 30% населення проживали за межею бідності, зазначає видання.

За словами директора департаменту статистики домогосподарств Держкомстату Інни Осипової, невисокий рівень українського споживача пояснюється зниженням кількості працездатного населення.

"У кожній родині працює в середньому одна людина, дохід якої складає основну частину доходу родини, при цьому третина населення – пенсіонери, пенсія яких у середньому складає 500 грн.", - зазначила вона.

Витрачаючи половину всіх коштів на харчування, українці змушені заощаджувати на інших потребах, зазначає видання.

За статистикою, рівень доходів кожних 3 із 4 родин не дозволяє їм у разі потреби купити холодильник, дві третини родин не можуть купити пральну машину, а половина родин не може собі дозволити купівлю нового телевізора.

Не покращилася в 2006 році ситуація і з доступністю для українців медичних послуг.

За даними Держкомстату, 14% родин повідомили про випадки, коли вони не змогли одержати медичну допомогу через високу вартість ліків і послуг у сфері охорони здоров'я. Через це кожні 9 із 10 родин змушені були відмовлятися від послуг стоматологів, якісного медичного обстеження і лікування.

При цьому близько 40% родин проживали в умовах, що не відповідають санітарним нормам – 13,65 кв. м на 1 особу, оплачуючи за комунальні послуги щомісяця від 60 грн. у селі до 121 грн. у місті.

У той же час, у Держкомстаті не можуть підрахувати, скільки українців отримують більші доходи. Гранична точка в градації рівня витрат домогосподарств із розрахунку на 1 особу не перевищує 720 грн. За підсумками 2006 року такими можливостями могли похвалитися 20% українських родин, що на 7% більше, ніж у 2005 році.

За словами Осипової, фахівці змушені користуватися наявною градацією витрат із нижнім порогом 180 грн. і "стелею" 720 грн. для того, щоб забезпечити базу порівняння з попередніми роками.

За її словами, більш точну кількість заможних родин український Держкомстат визначить у 2007 році. "Зараз готується звіт по домогосподарствах за І квартал цього року, у якому гранична планка буде піднята", - пообіцяла представник Держкомстату.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...