Мороз звинувачує РНБО в "самодурстві" і зведенні політичних рахунків

Середа, 5 вересня 2007, 11:09

Голова Верховної Ради п'ятого скликання Олександр Мороз вважає, що рішення РНБО про відсторонення від посад міністрів Миколи Рудьковського і Нестора Шуфрича є спробою зведення "політичних рахунків".

Про це Мороз сказав у середу в ході міжнародної конференції "Розвиток парламентаризму: проблеми і перспективи", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Учорашнє засідання РНБО засвідчило, що створений у неконституційному порядку орган бере на себе функції, що не визначені законом про РНБО", - сказав він.

При цьому спікер додав, що Радбез втручається в поле Конституції, "намагаючись розставляти кадри, роблячи висновки про необхідність звільнення (міністрів)".

Крім того Мороз наголосив, що Конституція чітко визначає порядок звільнення членів Кабміну, і президент так само як і РНБО до цих функцій "не має ніякого відношення".

"Через надумані аргументи здійснюється спроба звести політичні рахунки. Це вже не просто узурпація влади. Я б сказав - це самодурство, що виходить за рамки здорового глузду", - сказав спікер.

За словами голови парламенту, українське законодавство не передбачає можливості, "коли підлеглі членам Кабінету міністрів люди ухвалюють рішення про звільнення з посади міністрів, а президент це оформлює указом".

Мороз наголосив, що на сьогодні президент, як глава держави, фактично є керівником однієї з політичних сил, і робить усе можливе для того, щоб ця політична сила "одержала перевагу на виборах".

Спікер відзначив, що це підтверджує те, що керівник секретаріату президента одночасно керує виборчим штабом блоку "Наша Україна - Народна самооборона", а керівники ОДА очолюють регіональні виборчі штаби цього блоку.

За словами Мороза, у президента немає права призначати виконувачів обов'язків голів облдержадміністрацій. Він наголосив, що існує спеціальна процедура призначення виконувачів обов'язків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування