Посол США здійме ґвалт навколо домашнього голосування

Субота, 8 вересня 2007, 13:46

Посол США Вільям Тейлор має намір дати публічну оцінку проблемі голосування на дому на виборах 2007 року та привернути до неї увагу широкої міжнародної громадськості.

Про це він заявив у п’ятницю під час зустрічі з головою Центрвиборчкому Володимиром Шаповалом, повідомляє в суботу прес-служба ЦВК.

Посол висловив стурбованість тим, що окремі питання щодо забезпечення прав громадян на вільний вибір не можна вважати чітко відрегульованими. Зокрема це стосується можливості голосування за межами виборчої дільниці тих виборців, які тимчасово не можуть самостійно пересуватись.

На думку Тейлора, будь-які дії, котрі можуть перешкодити громадянам зробити свій вибір або ж спотворити такий вибір, маніпулюючи нормами законодавства, є неприпустимими і не сприяють демократизації суспільства.

Сторони також обговорили питання реалізації виборчих прав тими громадянами, які тимчасово виїхали за межі України і повертаються лише за кілька днів до дня голосування.

Голова Центрвиборчкому відзначив, що досить складно буде поновити дані про себе у виборчих списках на дільницях тим виборцям, які повернулись на батьківщину за 3 і менше дні до дня голосування. Він сподівається, що розв’язати ці проблеми допоможе своєчасне рішення Конституційного Суду, до якого звернувся президент із проханням дати оцінку конституційності зазначеної норми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування