КВУ нервує через затишшя з результатами на Сході і Півдні

Понеділок, 1 жовтня 2007, 11:32

Комітет виборців України висловлює занепокоєння затягуванням процесу підведення підсумків голосування, особливо в східних та південних областях України.

Основні затримки виникають на рівні окружних виборчих комісій, де спостерігаються великі черги членів ДВК, що привезли протоколи та бюлетені з дільниць, йдеться у звіті КВУ.

Комітет виборців відзначає достатню близькість прогнозованих результатів лідерів виборів, тому не виключає "спроб корекції цих результатів - через можливі маніпуляції на окремих дільницях або округах, чи скасування результатів виборів на деяких дільницях".

Особливе занепокоєння викликає відмова семи окружних комісій Донецької області надати в ЦВК остаточну інформацію щодо загальної явки виборців, додається у звіті.

КВУ очікує опротестування загального результату виборів з боку політичних сил, що не долають 3% бар'єр.

Приводами для таких позовів можуть стати проблеми зі списками виборців, включення виборців у додаткові списки в день голосування, спроби підкупу виборців.

Проте, КВУ не вважає, що станом на ранок 1 жовтня існують суттєві підстави для відміни результатів виборів.

Крім того комітет виборців закликає виборчі комісій закінчити прийом протоколів у максимально стислі терміни, а політичні сили за відсутності фактів реальних фальсифікацій визнати результат виборів та почати політичні консультації щодо формування коаліції.

Загалом КВУ оцінює процедуру голосування на позачергових виборах як вільну та прозору. Комітет не зафіксував значних та системних порушень або фактів тиску на виборців.

При цьому КВУ заявляє про суттєві організаційні проблеми позачергових виборів, через які сотні тисяч виборців були позбавлені права на волевиявлення.

Найбільшою проблемою стала безпрецедентно низька якість списків виборців. Тому КВУ констатує, що вибори не були загальними.

Однак згадані проблеми порушили права виборців всіх політичних сил в усіх областях України і тому не дали незаконних переваг жодній з політичних партій, зауважується у звіті.

На позачергових виборах народних депутатів в Україні працювало 4 тисячі спостерігачів КВУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News