Західні ЗМІ: Від помаранчевої принцеси до нежиттєздатного уряду

Понеділок, 1 жовтня 2007, 14:26

Закордонні видання по-різному оцінюють результати дострокових парламентських виборів в Україні.

Так британська газета "Financial Times" підкреслює, що лідер БЮТ Юлія Тимошенко в ході виборів одержала "великі досягнення, підсиливши свої позиції у владному протистоянні президента Ющенка і прем'єра Януковича".

Однак видання зазначає, що не зважаючи на те, що результат виборів можна трактувати як особистий тріумф Тимошенко, це навряд чи налагодить затяжну політичну кризу в Україні.

Газета пише, що коаліція залежить від остаточного підрахунку голосів. Також багато чого залежить від п'ятої політичної сили, що має пройти в парламент, а саме блоку екс-спікера Литвина.

Газета "Times" назвала свій матеріал "Вибори означають, що є тільки один Віктор-переможець". Однак пізніше стаття вийшла під заголовком "Помаранчева принцеса нагороджена на виборах".

Британська газета "The Guardian" зазначає, що "незважаючи на те, що всі сторони натякають на наявність підтасовок, схоже, немає сумнівів у тому, що Україна повертається під контроль прогресивних прозахідних партій".

"Це навряд сподобається президенту Росії Володимиру Путіну, який торік припинив поставки газу в Україну. Мабуть, Тимошенко, що одержала вчора привітання телефоном від прозахідного президента Грузії Михайла Саакашвілі, викликає в Кремля роздратування", - відзначає газета.

Британська газета The Independent вважає, що в Україні до влади прийде "нежиттєздатний трипартійний уряд, схожий на той, що ініціював ці вибори".

У той же час у редакційній статті говориться, що в цілому голосування було вільним і чесним.

А американське видання "Christian Science Monitor" у своїй статті "Українська демократія - самотній промінь світла в царстві колишнього радянського блоку" підкреслює, що вибори в Україні були "вільними, відкритими і по-справжньому конкурентними", що "на більшій частині території, що раніше була Радянським Союзом, стають все більш рідким явищем".

У свою чергу американська газета "New York Times" пише, що в ході виборів в Україні дві партії йдуть урівень, у зв'язку з чим "можна думати, що протягом декількох днів, а можливо і тижнів, йтимуть суперечки про те, хто стане наступним прем'єром".

"Якоюсь мірою ці результати стали повторенням торішніх виборів, коли явного переможця не виявилося а в країні вибухнула політична криза, що розв'язалася лише після того, як президент Віктор Ющенко пішов на поступки, призначивши на посаду прем'єра свого головного суперника – Віктора Януковича", - нагадує видання.

"Те, що партія президента Ющенка виявилася на третьому місці, демонструє, наскільки впала його популярність після "помаранчевої революції". Тоді Ющенко, незважаючи на отруєння діоксином, зумів здобути перемогу над Януковичем. З тих пір в Україні відбувається політична чехарда, і населення схильне звинувачувати в тому, що відбувається, Ющенка", - пише видання.

Інша американська газета The Washington Post відзначає, що різниця в процентній кількості голосів невелика, і ще неясно, чи виправдається прогноз, що більшість у парламенті України одержить коаліція прихильників президента Ющенка і БЮТ.

"Цілком можливо, що розміщення сил у владі буде залежати від невеликої партії, що очолює колишній спікер парламенту Володимир Литвин", - відзначає видання.

за матеріалами Бі-Бі-Сі, Инопресса.ру, Иносми.ру

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування