ОБСЄ, ПАРЕ і НАТО визнали вибори і просять не "грати правилами"

Понеділок, 1 жовтня 2007, 15:32

Спостерігачі від Організації з безпеки й співробітництва в Європі, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї НАТО, Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ вважають, що позачергові вибори Верховної Ради в Україні пройшли чесно, відкрито і демократично.

Про це представники Міжнародної місії спостереження за виборами заявили на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Як зазначила віце-президент ПА Ради Європи, спеціальний координатор короткострокових спостерігачів ОБСЄ Тонє Тінгсгард, позачергові вибори Верховної Ради були проведені в основному відповідно до вимог ОБСЄ і Ради Європи, а також інших міжнародних стандартів демократичних виборів і підтвердили наявність відкритого конкурентного середовища для здійснення виборчого процесу.

"Хочеться підкреслити конкурентність і відкритість середовища, у якому вчора (30 вересня) проводилися вибори", - сказала Тінгсгард.

Вона зазначила, що процес голосування проходив нормально, регіональних проблем і зіткнень не спостерігалося.

У той же час вона підкреслила, що сформована правова база для проведення демократичних виборів перебувала під негативним впливом виправлень до закону про вибори, що були прийняті як частина компромісу для подолання політичної кризи.

Особливу стурбованість, за її словами, викликали незадовільна якість списків виборців, загроза позбавлення прав волевиявлення тих, хто перетинав кордон після 1-го вересня, і відсутність можливості голосування за відкріпними талонами.

Також Тінгсгард висловила стурбованість у зв'язку зі скасуванням законодавчих норм, що забезпечували чисельність голосування громадян удома.

"Але незважаючи на складні обставини, ці вибори були проведені під знаком "плюс", на дуже високому професійному рівні", - підкреслила при цьому вона.

Голова дирекції ПА Ради Європи Ханне Северінсен сказала, що тепер, після проведення виборів, в Україні необхідно будувати певні політичні інститути, проводити розмежування гілок влади і продовжувати реформи.

"Зараз політики повинні грати за правилами замість того, щоб грати правилами", - підкреслила вона.

Представник Європарламенту Адріан Северін відзначив три важливих позитивних моменти взаємодії між політичними партіями: усі партії є прихильниками європейського вектору України, усі заявляють про наміри розвивати відносини і з Європою, і з Росією, а також усі підтримують політичну реформу.

"Вважаю, що на таких основах нова Верховна Рада і новий уряд можуть бути сформовані", - сказав він.

Українські новини,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...