Спостерігачі радять переможцю "не жаднічати"

Понеділок, 1 жовтня 2007, 16:35

Міжнародні спостерігачі Національного демократичного інституту заявляють про те, що позачергові парламентські вибори в Україні в основному відповідали міжнародним стандартам проведення демократичних виборів.

Про це заявив на прес-конференції в понеділок директор виборчих програм Національного демократичного інституту Патрик Мерло, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Мерло відзначив, що сьогодні завдання керівництва України "визнати, що вибори завершилися і відійти від політики конфронтації, за якої усе дістається тільки переможцю, і почати спільну конструктивну роботу для того, щоб задовольнити прагнення людей до демократії і кращого життя".

"Політична криза, що охопила країну, принаймні з 2004 року, наблизила дострокові вибори і ця криза може затягтися, якщо політичні супротивники без належних підстав будуть намагатися перетворити суд на місце продовження політичної боротьби", - заявив Мерло.

При цьому він закликав лідерів України прийняти достовірні результати виборів і утриматися від необґрунтованих звернень до суду, щоб не ставити під сумнів законність виборчого процесу.

Делегація спостерігачів відзначила низку факторів, що вказують на позитивні зміни в українському виборчому процесі, зокрема, зменшення кількості випадків залякувань і тиску на виборців у порівнянні з кампанією 2004 року й інших виборів.

Також вони відзначили проведення політичними партіями, блоками потужної виборчої кампанії, а також відсутність цензури в роботі журналістів і ЗМІ.

У той же час, незважаючи на прогрес, делегація відзначила і низку проблемних сторін виборчого процесу, зокрема, "заполітизованість ЦВК, а також виборчих органів інших рівнів".

Були відзначені "зміни у виборчому законодавстві, зокрема, заборона використання відкріпних талонів, проблема з голосуванням тих громадян, що виїжджали за кордон і вчасно не повернулися в Україну, широкомасштабні неточності в списках виборців та інше".

До делегації спостерігачів, зокрема, входили представники Канади, Грузії, Німеччини, Латвії, Польщі, Великобританії, США і Туреччини. Вони працюють в Україні з 25 вересня по 2 жовтня поточного року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування