Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рахункова палата розкопала, що міністерство Януковича нажилося на бібліотеках

Вівторок, 2 жовтня 2007, 13:35

Міністерство культури і туризму використовувало неефективно більше 16 мільйонів гривень, виділених з держбюджету на "бібліотечну справу".

Про це свідчать результати аудиту використання коштів держбюджету, виділених Мінкультури на бібліотечну справу в 2005-2006 роках і в I півріччі 2007 року, які були розглянуті на колегії Рахункової палати, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Рахункова палата заявляє, що систематичні порушення нормативно-правових актів Міністерством культури і Мінфіном, відсутність ефективних управлінських рішень, а також недосконалий внутрішній контроль призвели до "планування витрат у 2005-2006 роках з бюджетними правопорушеннями на суму більше, ніж 42 мільйона гривень і використано більше 16 мільйонів гривень коштів держбюджету з порушенням чинного законодавства і неефективно".

Бібліотечна сфера вимагає ухвалення профільним міністерством ефективних управлінських рішень, однак, їхня відсутність довела галузь до "жалюгідного стану", стверджує Рахункова палата.

Так, мережа бібліотек протягом 2005-2006 року скоротилася на 515 одиниць і на 1 січня 2007 року склала 19,7 установ.

Крім того, Рахункова палата відзначає "негативну динаміку" поповнення бібліотечних фондів: списання перевищує надходження в 1,3 рази, що за останні 5 років призвело до зниження фондів на 9 млн. екземплярів.

"Водночас, близько 80% фондів соціально-політичної тематики минулого сторіччя не користується попитом, що, фактично, перетворило державні бібліотеки на архіви зі збереження цих фондів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Рахункова палата відзначає, що через недостатнє фінансування Мінфіном і пасивності Міністерство культури протягом 15 років не змогло створити державний реєстр рідкісних і коштовних видань.

"Добірка рідкісних стародавніх і коштовних видань не проведена, а інвентаризація бібліотечних фондів практично не проводиться", - йдеться в повідомленні.

Рахункова палата стверджує, що в результаті браку коштів і самоусунення Міністерства культури від вирішення проблем галузі не забезпечене належне збереження накопиченої роками інформації.

"Так, через недотримання стандартів збереження бібліотечних фондів у Державній історичній бібліотеці України втрачені 24,7 тис. документів на суму 229,7 тис. гривень", - відзначається в повідомленні.

Рахункова палата також зазначає, що Мінкультури не володіє повною інформацією про виконання задач, визначених державними програмами в цій галузі і не звітує про хід їхньої реалізації перед урядом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...