Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ порушила кримінальні справи про втручання у систему підрахунку голосів

Вівторок, 2 жовтня 2007, 16:23

Служба безпеки України та органи прокуратури порушили чотири кримінальні справи щодо затримання або надання недостовірних даних до електронної системи підрахунку голосів на виборах.

Про це на брифінгу заявив виконувач обов'язків голови СБУ Валентин Наливайченко.

"Станом на сьогодні порушено чотири кримінальні справи щодо перешкоджання і втручання в електронну систему, пов'язану з виборами", - сказав він.

За словами Наливайченка, найбільші проблеми з наданням інформації до ЦВК існують у Маріуполі та в Одеській області.

"На окремих дільницях, окружних виборчих комісіях дійсно є підстави для правового врегулювання і невідкладного втручання органів прокуратури", - пояснив керівник СБУ.

Зокрема, Наливайченко повідомив, що в Одеській області СБУ спільно з органами прокуратури винесли офіційне застереження голові тервиборчкому №181 у зв'язку з затриманням ним даних щодо голосування.

Крім того, за словами керівника СБУ, у 48 окрузі у Маріуполі голова тервиборчкому в порушення закону давав вказівки не вносити результати волевиявлення в електронну систему по виборах.

"У зв'язку з цим слідчі прокуратури та спеціалісти СБУ проводять перевірку і за ст. 97 КПК ухвалюються рішення про кримінальну відповідальність і порушення кримінальної справи за незаконне втручання в роботу обчислювальної машини", - заявив Наливайченко.

За його словами, також у СБУ є інформація про те, що на деяких дільницях 48 округу в Маріуполі проголосували 100% виборців, але є звернення громадян, що не голосували на цих дільницях, що свідчить про перевищення даних про явку.

Також керівник СБУ повідомив, що голова дільничної комісії №137 в Одеській області, який є представником Компартії, також відмовляється надавати дані про результати голосування. Проти нього порушено справу.

Крім того він заявив про виявлення фактів підкупу виборців на двох дільницях в Одеській області, що здійснювались представниками СПУ. За цими фактами порушено кримінальні справи.

Водночас Наливайченко наголосив, що в СБУ та Генпрокуратури "є всі можливості не дати спотворити результати виборів": "Ми здатні впевнено казати, що демократичні вибори не будуть сфальсифіковані".

Також керівник СБУ попередив, що за перешкоджання волевиявленню громадян та втручання в роботу електронних систем передбачено кримінальну відповідальність.

"У разі, якщо ми отримаємо заяви від членів дільничних виборчих комісій або простих громадян, що на них тиснуть, намагаються змінити або затримати підрахунок голосів – реакція буде негайною", - заявив Наливайченко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування