На кожного українця припадає по 511 "інвест"-доларів

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 11:13

Україна з 1994 року одержала понад 24 мільярди доларів іноземних інвестицій, або 511 доларів на кожного українця.

Це в два рази менше, ніж припадає на одного росіянина, пише "Дело".

Свіжі дані Державного комітету статистики свідчать у першу чергу про нерівномірний розподіл інвестицій по регіонах України.

Найбагатші – кияни. На кожного мешканця столиці припадає 2,8 тисячі доларів інвестицій.

На другому місці Дніпропетровська область – 692 долари на особу. Високі показники демонструють ще п'ять областей – Харківська, Донецька, Київська, Волинська і Запорізька.

Серед аутсайдерів: Вінницька – 69 доларів на одного мешканця, Кіровоградська – 51 долар, Тернопільська і Чернівецька області – 41 долар.

Розрив у показниках залучення інвестицій між Києвом та іншими областями з кожним роком збільшується.

У столиці протягом року приріст інвестицій з-за кордону склав 66,6%, що в 2 рази вище, ніж загальний показник по Україні. Приміром, у Севастополі зросатння залучених інвестицій за рік склало лише 18,7%.

У Чернівецькій і Чернігівській областях обсяг інвестицій протягом цього року тільки зменшився. Аналітики не виключають, що розрив між областями надалі буде тільки збільшуватися.

Найбільший же приріст іноземних інвестицій на душу населення показала Волинська область, де за рік цей показник збільшився на 263%. За даними облдержадміністрації, це пов'язано з реалізацією інвестпроектів по автомобілебудуванню і виробництву будматеріалів.

В Україні в 2007 році спостерігався рекордний приріст іноземних інвестицій, але в порівнянні з більшістю найближчих сусідів ці цифри виглядають скромно.

Директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що "нерівномірний розвиток регіонів властивий тим країнам, що перебувають у стадії розвитку".

За його словами, такий розподіл інвестицій пов'язаний з тим, що бізнес реєструється в столиці або великих містах. Пасхавер зазначив, що для виправлення сформованої ситуації необхідно розробляти спеціальну програму розвитку регіонів.

Аналітик із цінних паперів компанії з управління активами "FIM Капітал" Юрій Сербін зазначає, що за минулі півроку український фондовий ринок лідирував, показавши зростання у 110%.

"Іноземний капітал на фондовому ринку країни складає 85-90%", - каже він. Основними стримуючими факторами для інвестицій, за словами Сербіна, є проблеми з реєстрацією і веденням бізнесу, податковий тиск і відсутність ефективного закону про акціонерні товариства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування