Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог думає, що Ющенко буде терпіти Тимошенко, поки не отримає Конституцію

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 16:39

Політолог, директор центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що "помаранчева" коаліція буде створена, але може прожити недовго - до проведення президентом Конституційної реформи.

"Демократична коаліція проіснує до моменту, поки президент не проведе зміни до Конституції; як тільки ці зміни відбудуться, плани політичних гравців будуть радикально змінені і почнеться нова гра", - заявив він журналістам у п'ятницю.

За його словами, гра полягає в тому, що "ті коаліціанти, що зараз займуть посади в парламенті, в уряді розраховують на статус-кво до 2010 року, президент же розраховує, на зміни цього статуса-кво вже в 2008 році".

"Тому зараз можна домовитися, але як тільки президент візьме собі виконавчу владу, почнуться конфлікти. Це буде відображено в коаліції", - сказав Єрмолаєв.

"Я думаю, зараз навіть вигідно тим, хто намагається вести переговори про широку коаліцію, узяти паузу і дати можливість президентові погратися в конституційну реформу", - додав він.

Єрмолаєв нагадав, що президент 3 жовтня дав усім зрозуміти: повинна бути нова Конституція.

"Швидше за все це буде (зроблено) шляхом референдуму, оскільки 300 голосів за рахунок парламентської роботи не буде. Як тільки буде проведений референдум, здається, президент обіцяв це зробити до наступного Дня української незалежності, у нас буде нова дата виборів. Тому Бютівців це дуже дратує, але вони хочуть прем'єрське крісло", - відзначив політолог.

Відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна", Єрмолаєв спрогнозував, що Україну очікує "багатосерійний серіал конституційних комісій при президенті".

"Після цього текст буде винесений відразу на референдум. Час проведення позачергових виборів буде визначено перехідними положеннями Конституції, як це було в 1996 році, коли потрібно було вводити в дію повноваження (президента)", - відзначив він.

У випадку ж, якщо "будуть побиті горщики зараз і не виникне демократична коаліція, через різні політичні плани" Єрмолаєв не виключає "парадокса парламентських виборів уже навесні - у березні", чому сприяє "юридична колізія" Конституції.

"Я не виключаю, що якщо в парламенті не буде створена коаліція, це можна тлумачити так, що парламент не почав діяти. Його потрібно переобрати, щоб він став діючим. Думаю, ця загроза є. Її прекрасно розуміє Партія Регіонів", - заявив політолог.

У свою чергу, на думку директора Київського центра політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребинського, найкращим для України форматом коаліції став би формат БЮТ і Партії регіонів, "однак такого не буде". На думку політолога, "другий шанс Тимошенко отримала і треба дати їй можливість цей шанс використати" (як прем'єр-міністру).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування