Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ і НУ-НС таємно поділили портфелі?

Понеділок, 8 жовтня 2007, 09:29

Головним питанням консультацій між Блоком Юлії Тимошенко і "Наша Україна - Народна Самооборона" у п'ятницю стало обговорення формування уряду і підготовка протоколу про розподіл посад.

Про це в понеділок пише "Комерсант-Україна". За інформацією видання, саме в п'ятницю сторони обговорювали розподіл "сфер впливу".

Зокрема, була досягнута домовленість про те, що БЮТ буде курирувати економічний та енергетичний сектори в уряді, очоливши відповідно Мінекономіки, Мінфін і Мінпаливенерго.

"Ми вважаємо, що це природно – прем'єр-міністр повинен мати в руках можливість формувати економічний блок, тому ніяких протиріч у цьому питанні між нами не виникло", - повідомило джерело, близьке до учасників переговорів.

Припускається, що БЮТ отримає також Мінпромполітики і Мінвуглепром, зазначає видання.

Пропрезидентському блоку дістанеться соціально-гуманітарний сектор: Міністерство з питань ЖКГ, Мінпраці і соціальної політики, Міністерство охорони навколишнього природного середовища, Міносвіти, Мінкультури, а також Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту. Крім цього НУ-НС одержує МВС.

За схемою розподілу посад усі керівні посади, отримані НУ-НС, будуть розділені між трьома суб'єктами блоку: партією "Народний союз 'Наша Україна'", блоками "Народна самооборона" і "Українська правиця".

Хто саме буде запропонований на міністерські посади, БЮТ і НУ-НС будуть обговорювати самостійно. Утім, за словами представників обох сил, у випадку висування спірних кандидатур сторони будуть мати право вето.

Щодо участі у формуванні парламентської більшості блоку Литвина, то у випадку входження його в коаліцію, Володимир Литвин одержить посаду спікера, а також частину керівних посад в уряді і парламентських комітетах для блоку.

"Якщо ж він не захоче ввійти до складу коаліції, але буде готовий підтримувати нас під час голосувань – такий варіант теж обговорюється, - він одержить посаду віце-спікера або одного з віце-прем'єрів", - розповіло джерело в керівництві НУ-НС.

Оскільки меморандум досі не оприлюднений, видання не виключає, що БЮТ і НУ-НС до остаточної згоди поки не прийшли.

Як відомо, у п'ятницю секретаріат президента оприлюднив доручення Віктора Ющенка НУ-НС і БЮТ почати переговори "про створення демократичної парламентської більшості". Ні в СП, ні в прес-службах НУ-НС і БЮТ місце переговорів не називали, і тема їх залишилася невідомою.

За офіційною інформацією, у консультаціях брали участь: з боку БЮТ – Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов і Йосип Вінський, від НУ-НС – В'ячеслав Кириленко, Юрій Луценко і Борис Тарасюк. За інформацією видання, були присутні також міністр оборони Анатолій Гриценко і перший заступник голови СП Іван Васюник.

Як відзначає "Комерсант", машини учасників переговорів залишили територію готелю Hyatt, де проходили переговори, через службовий виїзд, що, за словами одного зі співробітників готелю, використовується для завезення продуктів і вивозу сміття.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...