Янукович демонструє лояльність до Ющенка?

П'ятниця, 2 листопада 2007, 09:33

Міжвідомча комісія з енергетичної безпеки запропонувала Раді національної безпеки й оборони ліквідувати концерн "Укратомпром", або виключити його зі складу НАЕК "Енергоатом".

За словами високопоставленого джерела в Міністерстві палива й енергетики, таке рішення було прийнято на засіданні комісії в четвер, повідомляє "Комерсант-Україна".

У комісії вважають за необхідне піти на це через існуючу можливість відчуження атомних активів, що входять до складу "Укратомпрому".

Таким чином, Кабінет міністрів, члени якого входять до складу комісії (її очолює прем'єр-міністр Віктор Янукович), погодився з пропозицією президента Віктора Ющенка про недоцільність існування концерну "Укратомпром" у його нинішньому вигляді, зазначає видання.

На думку кандидата в народні депутати від НУ-НС Павла Жебрівського, рішення комісії має політичне підґрунтя, бо Янукович останнім часом демонструє лояльне ставлення до Ющенка.

"Останнім часом Віктор Янукович кілька разів підкреслював правильність тих чи інших рішень президента. І зараз прийняв ще одне рішення на його користь. У такий спосіб він намагається підкреслити свою лояльність і готовність створити широку коаліцію", - упевнений народний депутат V скликання Віктор Тополов.

Член комітету з ПЕК Верховної ради V скликання Володимир Бронніков упевнений, що РНБО зупиниться на виключенні зі складу "Укратомпрома" НАЕК "Енергоатом", і не стане цілковито ліквідовувати концерн.

"Обидва варіанти існування "Укратомпрому" мають свої плюси і мінуси, але ніхто не заперечує саму необхідність існування компанії", - сказав він.

На думку гендиректора дослідницького центру "Укратомбудконсалтинг" Володимира Казашина, процес консолідації атомних активів йде в усьому світі і "відмовлятися від нього цілком не має сенсу". "Як правило, об'єднання активів у галузі дозволяє в 1,5-1,7 разів знизити витрати і збільшити сукупний прибуток", - сказав він.

Як відомо, "Укратомпром" був створений на основі всіх підприємств атомної галузі, а також енергетичного машинобудування, включаючи "Енергоатом", Східний ГОК, дирекцію підприємства, що будується на базі Новоконстантинівського родовища уранових руд, ГП "Смоли", Український науково-дослідний і проектно-розвідувальний інститут промислової технології, а також ГП "Дніпропетровський завод прецизійних труб".

Проти створення концерну в його нинішньому вигляді виступив Ющенко, який у серпні призупинив постанову уряду про створення держконцерну "Укратомпром".

У відповідь підприємства, що входять у "Укратомпром", подали позов в Адміністративний суд Києва з вимогою скасувати указ президента про ліквідацію компанії як незаконний.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування