Яценюк попросив Черномирдіна притримати свого язика

П'ятниця, 2 листопада 2007, 20:01

Міністерство закордонних справ України заявляє, що "оціночні" висловлювання посла Росії Віктора Черномирдіна щодо Голодомору і воїнів УПА не відповідають принципам дипломатії.

Так МЗС прореагувало на інтерв'ю Черномирдіна газеті "Время новостей" від 2 листопада 2007 року.

"МЗС України звертає увагу, що надання експертних оцінок з питань минулого країни та її внутрішньополітичного життя не відповідає усталеній дипломатичній практиці", - говориться в коментарі прес-служби МЗС.

"Хотіли б відзначити, що українські політичні і наукові еліти, як і громадськість, здатні самостійно і без додаткових коментарів, заснованих на ідеологічних і стереотипних принципах, кваліфікувати історико-суспільні явища в житті свого народу", - відзначає прес-служба міністерства.

МЗС України закликає утримуватися від висловлювань і дій, що можуть мати негативний вплив на розвиток добросусідських відносин України з Росією.

Черномирдін, відповідаючи на питання журналіста газети "Время новостей" про можливе офіційне визнання воїнів УПА в Україні, сказав: "Рішення, що прийнято на Нюрнберзькому процесі, терміну давнини не має".

"Ці люди навіки прокляті за те, що вони робили під час Великої Вітчизняної війни. Яка потреба зводити їх у ранг учасників війни?", - обурився Черномирдін.

"Сьогодні ще живі люди, чиїх дітей УПА кидала в колодязі, чиїх родичів розстрілювала цілими поселеннями. Я як людина ніколи не зможу зрозуміти, як їх можна прирівняти до учасників війни", - сказав посол.

Говорячи про можливе підписання президентом України указу, відповідно до якого за заперечення Голодомору 1932-33 років буде передбачена кримінальна й адміністративна відповідальність, Черномирдін сказав: "Я цього теж не розумію. Якщо притягувати когось до кримінальної відповідальності за розмови, то так можна далеко зайти".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування