Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Катерина II тепер не дає спокою Севастополю

Неділя, 4 листопада 2007, 09:53

Десять громадських організацій Севастополя виступили проти встановлення пам'ятника імператриці Катерині II у місті.

У своєму зверненні до президента України активісти висловлюють обурення з приводу останніх заяв голови Севастопольської адміністрації Сергія Куніцина про те, що зі встановленням у місті пам'ятників гетьманові Сагайдачному й депортованим народам потрібно одночасно встановити пам'ятник Катерині II.

У зверненні також відзначається, що "епідемія встановлення пам'ятників одіозній російській цариці й пам'ятників антиукраїнським й антикримськотатарським фігурам історії має московське походження - вперше з нею виступили в 1998 році ідеологи Чорноморського флоту Російської Федерації, які через мовчазну згоду місцевої влади, уже незаконно встановили більше двох десятків меморіальних табличок і пам'ятників".

Підписанти просять президента "звернути увагу на ріст сепаратистських настроїв у Севастополі й припинити антидержавне блюзнірство й антиукраїнський фарс, які спрямовані на загострення політичної й міжетнічної ситуації в місті, радикально й назавжди вилікувати імперську сверблячку у ваших підлеглих".

У числі підписантів звернення громадський комітет "Український Севастополь", громадська організація "Конгрес українців Севастополя", севастопольський курінь українського козацтва, севастопольська ліга "Матері й сестри - молоді України", севастопольське товариство білорусів ім. Максима Богдановича "Пагоня", севастопольська організація Всеукраїнської ліги українських жінок, севастопольська організація Всеукраїнського товариства ім. Олени Теліги, севастопольське відділення Союзу офіцерів України, севастопольське відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів, Союз українок м. Севастополя.

Севастопольська міськрада три роки тому прийняла рішення про встановлення в місті пам'ятника Катерині II. Виконати це рішення не вдалося тільки тому, що з протестом виступили проукраїнські громадські організації міста.

Про те, що пам'ятник все-таки буде встановлений, недавно заявив голова міської ради Валерій Саратов. За його твердженням, це буде зроблено до 225-ої річниці заснування міста, що відзначать у червні 2008 року. Кошторис і макет пам'ятника імператриці вже готові. Роботи будуть вестися на кошти громадської організації. Один з місцевих підприємців уже витратив 75 тисяч гривень на закупівлю металу для споруди.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування