Грузинський друг Ющенка пов’язує їхній "Майдан" із Росією

Понеділок, 5 листопада 2007, 07:54

Президент Грузії Михайло Саакашвілі назвав акцію протесту опозиції, яка третю добу триває біля парламенту Грузії, "бездарною імітацією "революції троянд" 2004 року, в результаті якої пришли до влади він сам і його прихильники.

Президент наголосив, що нічого не має проти вислову протесту, повідомляє УНІАН із посиланням на агентство "Новини-Грузія".

"Це - частина демократії, за яку ми боролися. В рамках закону будь-яка людина може говорити про те, чим вона задоволена або незадоволена", - сказав Саакашвілі, виступаючи з телезверненням до нації увечері в неділю.

З іншого боку, президент Грузії вважає, що "те, що відбувається - це бездарна імітація "революції троянд", і стверджує, що заворушення у Грузії вигідні Росії.

"Візьміть до уваги, що вся ця ситуація (навколо акцій протесту опозиції) в Грузії відбувається перед виборами в Росії, і мета - як влаштувати в країні заворушення... Як день зрозуміло, що в разі заворушень у Грузії Росія використає цю ситуацію в своїх цілях", - сказав Саакашвілі.

Як аргумент керівництва Грузії на користь проведення парламентських виборів восени 2008 року Саакашвілі назвав питання визнання Косово. "Навесні міжнародне співтовариство має намір визнати Косово, і Росія вже заявила, що якщо таке станеться, то вона визнає Абхазію і Південну Осетію", - сказав президент Грузії.

За словами Саакашвілі, навколо питання перенесення виборів у керівництві Грузії були серйозні дебати, і ухвалювали рішення спільно з депутатами взимку 2006 року. "Тепер, майже через рік опозиція пригадала і використала як привід для напруги в суспільстві", - сказав президент.

Водночас Саакашвілі висловив готовність вести діалог з опозицією щодо вдосконалення виборчого закону. "Це те питання, з якого в парламенті Грузії вже є спеціальні групи, з якими опозиція може працювати", - зазначив він.

Між тим, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", заяви Саакашвілі, зроблені в неділю ввечері в телеефірі, викликали на багатотисячному мітингу опозиції в Тбілісі хвилю обурення.

Люди скандували "Іди у відставку!", а лідери опозиції, звертаючи до мітингувальників, заявили, що "Саакашвілі в чергове образив грузинський народ".

"Саакашвілі, напевно, хворий психічно і неадекватний, тому що образив почуття народу, який чотири дні чекав його слів", - заявив один із лідерів опозиції Звіад Дзидзигурі. "Сто тисяч чоловік стоять у холод на площі і чекали його слів, а він їх образив", - додав він.

Дзидзигурі заявив, що "мітинг у Тбілісі не припиниться й у понеділок після цинічної заяви президента буде ще більше народу на площі".

У грузинській опозиції не знаходять зв'язку між Росією і тим, що змусило десятки тисяч людей прийти на площу перед парламентом, і не розуміють "чому ж Росія раптом стане "доброю" восени".

Один із лідерів грузинської опозиції Тінатін Хідашелі заявила: "Президент правильно говорить, що в нас немає нафти, немає інших природних багатств, але в нас є інше - у нас є народ, що має величезний потенціал демократії. Але влада повинна дати цьому потенціалу можливість реалізуватися. Не можна щоб у народу, який стоїть ці дні на вулиці, і який утомився уже від диктаторів різного типу, була така влада".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування