Із Закарпаття вивозять цінні матеріали

Понеділок, 5 листопада 2007, 10:12

Прокуратура Закарпатської області з початку року порушила 23 карні справи щодо незаконного вивезення деревини з Закарпаття і вже заявила позови на відшкодування державі понад 2 мільйони гривень збитку.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Начальник відділу прокуратури в Закарпатській області Ілля Ільчук каже, що ці розслідування складні, бо потребують часу і допомоги закордонних колег.

Тим часом, відповідальність передбачена мізерна: умовне покарання або штрафи.

Наразі в області планують розробити комплексну програму з попередження незаконного експорту деревини.

Українські митники продовжують ледь не щодня затримувати незаконні вантажі з цінним лісом, які слідують до країн Євросоюзу.

Як зазначає радіо, досі незаконні експортери вдавалися до підробки чи кількаразового використання сертифікату походження деревини, який засвідчує легітимність лісозаготівлі.

Однак щойно на митниці ввели в дію комп’ютерну програму виявлення фальшивок, а самі сертифікати удосконалили – порушники винайшли інші способи.

Наприклад, високоякісні дошки почали збивати докупи цвяхами і заявляти, що везуть до Євросоюзу заготовки для ящиків – а тоді сертифіката вже не треба, бо це нібито продукція, а не пиломатеріали, йдеться у повідомленні.

Також намагаються декларувати відбірну деревину як низькосортну, що теж є грубим порушенням, зазначає "Німецька хвиля".

Телекритика

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування