Україні наполегливо радять позбутися РосУкрЕнерго

Понеділок, 5 листопада 2007, 11:20

Посол США в Україні Вільям Тейлор вважає, що прозорий контракт про поставки природного газу зменшить енергетичну залежність України від Росії.

Про це він заявив, виступаючи на відкритій лекції "Україна як молода демократія", повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Існуючий контракт про газові поставки є непрозорим і він залежить від компанії-посередника між Росією й Україною", - сказав Тейлор.

"Я вважаю, що можливістю зменшити енергетичну залежність України є укладання прозорих контрактів на комерційній основі", – заявив він.

Тейлор підкреслив, що не розуміє, навіщо Україні потрібний цей непрозорий посередник.

Серед інших шляхів зменшення енергетичної залежності України від інших держав Тейлор назвав необхідність розвивати власні джерела енергії, використовувати альтернативну енергію, а також диверсифікувати джерела поставок ядерного палива на АЕС.

"Зараз усі джерела ядерного палива для України знаходяться в Росії, так не має бути", – сказав він.

Посол підкреслив, що вже зараз в Україні проводяться розробки по виготовленню власного ядерного палива.

Такі розробки, на його думку, сприятимуть розвитку конкуренції і зменшуватимуть залежність України від єдиного джерела ядерного палива.

Як повідомлялося, прем'єр Віктор Янукович доручив міністру палива й енергетики Юрію Бойку протягом 7-10 днів завершити переговори з російським газовим монополістом компанією "Газпром" щодо цін на газ на 2008 рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування