"Чорний" спирт відкусив шматок ринку в легальної горілки

Понеділок, 5 листопада 2007, 12:31

Асоціація "Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну" (СОВАТ) заявляє про збільшення тіньового обороту і виробництва горілочної продукції в Україні.

Про це сказав директор асоціації Володимир Демчак, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Восени 2006 року тенденція розвитку українського ринку горілки стала змінюватися в гіршу сторону, спостерігалося збільшення випуску тіньового, так званого "чорного", спирту, з якого вироблялася дешева горілка.

"За моїми оцінками, зараз 24% (частка тіньового ринку в загальному обсязі горілочного ринку), а на початок цього року було 18%", - сказав Демчак.

За його словами, тіньове виробництво алкоголю в Україні організується на державних заводах, у зв'язку з чим питання про якнайшвидшу приватизацію спиртової галузі стає особливо актуальним.

При цьому він висловив сподівання, що до кінця року частка тіньового обороту і виробництва горілочної продукції не виросте, а при рішенні питання про приватизацію спиртової галузі його частка почне скорочуватися.

"З тінізацією ринку будемо боротися шляхом приватизації спиртзаводів. Головна проблема - у "чорному" спирті, звідси ключовий момент - це забрати його з ринку. Тому ми оголосили, що до 1 липня 2008 року ми... доможемося приватизації, щоб забрати цей фактор з ринку як такий", - підкреслив він.

Демчак при цьому також відзначив, що після приватизації галузі питання про модернізацію старих спиртових заводів або будівництво нових не буде принциповим. Горілочники зможуть самі вирішити, що буде більш вигідно і для бізнесу, і для галузі в цілому, і не допустять появи зайвих потужностей, наявність яких може негативно позначитися на розвитку спиртової промисловості.

За підсумками 2006 року СОВАТ оцінював частку тіньового обороту і виробництва горілочної продукції в Україні в обсязі 18%, за підсумками 2005 року - на рівні 20%.

У 2006 році українські виробники алкоголю збільшили виробництво горілки й інших міцних лікерогорілчаних виробів на 1,5%, або на 529 тис. дал до 36,429 млн дал у порівнянні з 2005 роком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...