Інфляція та зміцнення гривні приведуть Україну в Європу?

Понеділок, 5 листопада 2007, 16:26

Можлива ревальвація гривні до долара, про яку останнім часом говорять у Національному банку України, змусить українських експортерів переводити свої контракти в євро і рублі.

Таку думку висловив президент АТ "Українська промислова енергетична компанія" Анатолій Гіршфельд, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу товариства.

Коментуючи заяву голови НБУ Володимира Стельмаха про підстави для зміцнення національної валюти, Гіршфельд відзначив, що "насправді мова йде не стільки про зміцнення гривні, скільки про ослаблення долара".

"Гривня як така не зміцниться. У даному випадку мова йде лише про реакцію на світову тенденцію ослаблення американського долара, до курсу якого жорстко прив'язана гривня", - відзначив голова УПЕК.

Саме тому, вважає він, українські компанії будуть переводити свої експортні контракти в інші види валют.

"Прямим наслідком ревальвації стане те, що експортери стануть одержувати менше національної валюти. При цьому не потрібно забувати, що в Україні активно йдуть інфляційні процеси", - відзначив Гіршфельд.

"Інфляція після виборів набула вибухового характеру: вона росте більш високими темпами, ніж ВВП, і її не вдається зупинити адміністративними методами", - додав він.

За словами Гіршфельда, "щоб компенсувати наслідки інфляції, підприємства повинні збільшувати зарплату працівникам, але це неможливо зробити, одержуючи меншу кількість гривні".

"Тому єдиним виходом буде відхід від долара, перехід на розрахунки в євро, валюту, що досить швидко росте по відношенню і до гривні, і до долара. Ті, хто активно торгує з Росією, частково переведуть свої контракти в рублі", - відзначає він.

Таким чином, вважає Гіршфельд, в остаточному результаті ревальвація може створити додаткові економічні передумови для євроінтеграції України.

АТ "УПЕК" - одну з найбільших в Україні компаній, що спеціалізуються на машинобудівному бізнесі, - створено в 1995 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування