Фігурантів у справі Чорновола перевірять на детекторі брехні

Вівторок, 6 листопада 2007, 08:53

У рамках розслідування справи про загибель лідера Народного руху В'ячеслава Чорновола "фігурантам і свідкам" у справі призначена психолого-фізіологічна експертиза з використанням поліграфа.

Джерело "Комерсанта-Україна" у Генпрокуратурі розповіло, що слідство має намір перевірити на детекторі брехні показання декількох осіб: "Їх небагато, до п'яти чоловік".

За інформацією видання, фігурантами в справі Чорновола є водій КамАЗу Володимир Куделя, з яким 25 березня 1999 року зіштовхнулася Toyota лідера НРУ, і колишній співробітник КДБ СРСР Валентин Бабенко.

Як повідомлялося, у матеріалах справи містяться його свіжчення, згідно з якими до організації загибелі Чорновола можуть бути причетні "окремі керівники Росії". Генпрокурор Олександр Медведько раніше назвав ці свідчення "фантастичними".

У числі свідків, яким призначена експертиза, може виявитися й екс-секретар Радбезу Євген Марчук. За свідченнями декількох свідків, у жовтні 1999 року він продемонстрував відеокасету, на якій людина в масці розповідає, що вона, будучи співробітником спецпідрозділу МВС, за вказівкою міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка виконував операцію з усунення лідера НРУ. Однак зі змістом цієї касети слідству ознайомитися не вдалося – Марчук заявив про її зникнення.

Ще один свідок, який збираються перевірити на поліграфі, – Олег Стрєлецький, водій машини, що слідувала за автомобілем Чорновола. У ній знаходилися заступник голови НРУ Геннадій Удовенко, його охоронець і тодішній голова центральної ради партії Андрій Ніцой. За інформацією видання, у ході проведення даного дослідження будуть переперевірені свідчення цих осіб.

Як зазначається, експертизи з використанням поліграфа, хоча і використовуються в ході розслідування кримінальних справ, поки не є широко розповсюдженою практикою.

Заступники генпрокурора Ренат Кузьмін і Микола Голомша, які курують у ГПУ слідчий напрямок, заявили, що ні власного поліграфа, ні структури, що здійснює таку діяльність, у Генпрокуратурі немає.

За словами заступників генпрокурора, перевіркою на детекторі брехні займаються приватні компанії, яким у разі потреби доручають проведення досліджень.

"Тисячі, і навіть сотні, слідчих до нас, звичайно, не звертаються. Але окремі особистості, що мислять сучасними категоріями, просять допомогти", - сказав президент Міжнародної ліги поліграфологів Андрій Волик.

Проходження такої експертизи є добровільною процедурою – людина незалежно від свого процесуального статусу дає згоду в письмовому вигляді.

При цьому прямим доказом у суді результати перевірки на "детекторі неправди" не є.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування