Нацбанк обіцяє не смикати гривневий повідець. Долар продовжує падіння

Вівторок, 6 листопада 2007, 13:10

Різких, як на початку 2000-х років, зміцнень і обмежень обмінного курсу гривні не буде.

Про це в ході "Українського банківського форуму" заявив голова ради Національного банку України Петро Порошенко, повідомляє Ліга.

Порошенко сказав, що на останньому засіданні ради Нацбанку було прийнято рішення про перехід з 2008 року до політики таргетування інфляції.

"Ми переходимо до плавного таргетування інфляції. Цей процес повинен розпочатися з 2008 року", - сказав він, додавши, що такий перехід не повинен бути занадто різким, а поетапним.

Порошенко вважає ідеальним для переходу до вільного курсоутворення економічні показники 2005 року.

За його словами, тільки маючи такі, як у зазначеному році, показники - бездефіцитний платіжний, торговельний і поточний бюджети можна говорити про реальний перехід до вільного курсу. Він відзначив, що сьогодні це звучить нереально.

"Я б попросив утриматися від будь-яких висловлень з цього приводу як представників парламенту й уряду, так і будь-яких політичних сил", - сказав Порошенко.

"На початку поточного року, якщо пам'ятаєте, як і на початку 2006, нам прогнозували економічний колапс і всілякі кризи. Цього, слава Богу, не сталося, і ніякого політичного і морального покарання такі спікери не понесли", - додав він.

За словами голови ради НБУ, для переходу до вільного курсоутворення Україні необхідний бездефіцитний бюджет, а також проведення аграрної реформи, щоб "дати доступ грошей до села".

У той же час, курс долара США в ході торгів у Лондоні у вівторок обновив рекордний мінімум щодо євро, опустившись до 1,4543 дол., повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

На закриття торгів у Нью-Йорку в понеділок американська валюта торгувалася на рівні 1,4469 дол. за євро.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування