НБУ придумав, як відібрати у людей зайву гривню

Четвер, 8 листопада 2007, 09:53

Національний банк України підвищить ставки по кредитах рефінансування до рівня, що перевищує інфляцію, але утримається від підвищення дисконтної ставки.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Дисконтну ставку підвищувати не будемо, але ставки по операціях з комерційними банками будуть підвищені", - сказав він.

Перший заступник голови НБУ уточнив, що будуть підвищені ставки центрального банку як по активних операціях, так і по залученню коштів. Крім того, за його словами, НБУ може активізувати випуск своїх депозитних сертифікатів.

Як відомо, інфляція в Україні в жовтні 2007 року склала 2,9%, з початку року її значення досягло 11,7%.

Ставки Нацбанку по кредитах "овернайт" утримуються з травня поточного року: по кредитах під забезпечення державними цінними паперами на рівні 9%, а по кредитах без забезпечення (бланковим) на рівні 10%.

З початку року середньозважена процентна ставка по кредитах рефінансування складає 9,2% (у жовтні - 9,1% річних).

Крім того, за словами Шаповалова, НБУ прийняв рішення про введення резервування по коштах, що залучаються банками від нерезидентів: на рівні резервування по валютних коштах.

Перший заступник голови НБУ уточнив, що відповідні рішення правління НБУ прийняло в середу в зв'язку з ростом інфляції в країні: очікується, що документ буде оприлюднений у четвер.

Як відомо, з 1 жовтня 2006 року НБУ знизив нормативи обов'язкового резервування по термінових депозитах юридичних і фізичних осіб у національній валюті з 2% до 0,5%, по коштах до запитання на поточних рахунках - з 3% до 1%, і одночасно збільшив норматив резервування для строкових валютних вкладів з 3% до 4%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування