Регіонали пробують продовжити життя Януковичу

П'ятниця, 9 листопада 2007, 11:45

Українські політологи вважають, що відмова Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина брати участь у засіданнях підготовчої групи пов’язана зі спробами затягнути процес формування демократичної коаліції.

Про це свідчить опитування "Центру досліджень політичних цінностей", результати якого є в розпорядженні УНІАН.

Зокрема, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що Партія регіонів зацікавлена в затягуванні засідання робочої групи, реєстрації своїх депутатів і роботи ВР, оскільки сподівається на загострення внутрішніх протиріч між потенційними партнерами коаліції, а також і всередині самих політичних сил, що утворюють коаліцію.

При цьому, за його словами, довгострокова ціль ПР полягає в тому, щоб уже на ранній стадії запуску роботи ВР заблокувати модель "коаліція-опозиція" і заблокувати створення коаліції демократичних сил.

"Це створить умови для пролонгації діяльності нинішнього уряду, щонайменше, на декілька місяців, а максимально - на цілий рік, до терміну, коли у президента з’являться ґрунтовні правові підстави для оголошення дострокових виборів", - сказав політолог.

При цьому Карасьов наголосив, що в цьому сенсі КПУ є надійним партнером "регіоналів". Водночас, за його словами, що стосується Блоку Литвина, то він хоче створити прецедент володіння і управління "золотою акцією".

Іншою метою, на думку Карасьова, є сприяння безкоаліційному формуванню керівних органів ВР, обранню голів комітетів і т.д., а також безкоаліційному обранню спікера. "В такому безкоаліційному форматі у Литвина з’являється шанс бути обраним спікером. Адже в коаліційному варіанті спікерство означає залежність від коаліції", - сказав він.

При цьому керівник Центру розширення можливостей Віктор Небоженко зазначив, що поки лідери демократичної коаліції не знайдуть якихось компромісних рішень з тими, кого вони вважають такими, що програли, робота Верховної Ради буде дуже і дуже утрудненою.

За його словами, навіть якщо засідання робочої групи відбудеться, буде сформована робоча президія і порядок денний, ніхто не зможе спрогнозувати, як далі розвиватимуться події.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування