Перед поїздкою на Захід варто запастися українським бензином

П'ятниця, 9 листопада 2007, 12:04

Роздрібні ціни на автозаправних станціях України залишаються мінімальними у Східній Європі, незважаючи на сплеск цін, що спостерігається, на нафтопродукти в країні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані консалтингової компанії United Petroleum Consultants і дані міжнародного моніторингу цін станом на 1 листопада 2007 року.

Згідно з даними моніторингу, українські ціни на бензин марки А-95 найбільш близькі до цін на АЗС Білорусії і Молдови, відставання від яких складає 55 і 50 коп./л відповідно.

У свою чергу, найбільший розрив спостерігається з Угорщиною і Румунією - 3,18 і 2,62 грн/л. Із країн СНД найнижчі ціни на бензин А-95 зберігаються в Росії - у середньому 4,55 грн./л (-30 коп./л відносно України).

Тим часом, роздрібні ціни на дизельне паливо в Україні фактично рівні молдавським і істотно вищі, ніж у Білорусії, де ціни на дизпаливо дотуються державою.

Серед інших країн UPECO виділяє Грузію, у якій ціни на бензин А-95 вищі, ніж в Україні, на 20 коп./л., на ДТ - на 45 коп./л.

"Вартість нафтопродуктів у роздріб фактично відповідає географічному положенню України: вище, ніж у Росії, але ще далекі від європейських", - говорить виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.

У той же час експерт відзначив, що високий рівень цін у Європі пояснюється, головним чином, високою часткою податків, тоді як в Україні паливні податки залишаються одними з найнижчих на континенті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування