Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко порушує правила сумлінної конкуренції?

П'ятниця, 9 листопада 2007, 12:44

Указ президента Віктора Ющенка "Про заходи для будівництва доступного житла в Україні і поліпшенню забезпечення громадян житлом" від 8 листопада порушує правила сумлінної конкуренції на ринку будівництва житла і ставить під загрозу розвиток інших сегментів будівельної галузі.

Так вважає президент компанії "Міськжитлобуд" Денис Костржевський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У ньому (указі) є, з погляду забудовника, низка пунктів, що порушують правила сумлінної конкуренції і ставлять під загрозу за рахунок розвитку сегмента доступного житла розвиток інших сегментів будівельної галузі. Я маю на увазі те, що тим забудовникам, які споруджуватимуть доступне житло, надаватимуться преференції при відведенні земельних ділянок і узгодженні документів для початку будівництва. Це ставить їх у нерівні умови з іншими забудовниками", - сказав він.

На думку Костржевського, звільнення забудовників, які будуватимуть доступне житло, від сплати внесків на інженерно-транспортну і соціальну інфраструктуру, може привести до того, що покриття цих витрат може бути перенесене на місцеві бюджети, а "вони можуть цей тягар і не винести".

"Якщо ж місцеві бюджети перекладуть ці витрати на плечі інших забудовників, то це буде сприяти тому, що виростуть ціни на інше житло", - зазначив він.

При цьому експерт у цілому позитивно оцінює даний указ, зазначаючи, однак, що він носить декларативний характер і не прописує реальних механізмів, за допомогою яких можна прискорити фінансування і будівництво доступного житла.

"Указ уводить нові терміни, яких немає в законодавстві, наприклад, "доступне житло", тому він вимагає детального доопрацювання і розробки низки нових законів і підзаконних актів", - вважає Костржевський.

На його думку, зокрема, держава має передбачити неможливість продажу так званого "доступного житла" з метою запобігання спекуляцій у цьому сегменті ринку.

Коментуючи механізм прямого фінансування забудовників для будівництва доступного житла, Костржевський відзначає, що даний механізм не дозволить повною мірою забезпечити населення житлом.

"Значно доцільніше було б направити ці кошти не на пряме фінансування забудовників, а на зменшення процентних ставок або 100%-е покриття процентних ставок по кредитах. Таким чином можна буде створити механізм залучення банківських коштів для фінансування житла", - вважає експерт.

Як відомо, указ президента передбачає підтримку будівництва доступного житла для громадян з невисокими доходами з боку держави шляхом надання одноразової цільової держдопомоги, визначення забудовника на конкурсних принципах, безкоштовного надання в користування земельних ділянок для будівництва і виділення на ці цілі в держбюджеті, як мінімум, 0,5% ВВП починаючи з 2009 року.

Документ також передбачає відмову від залучення коштів населення, коштів державного і місцевого бюджетів, використовуваних на будівництво доступного житла, на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктур.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування