ОБСЄ засудила винуватців Голодомору

Субота, 1 грудня 2007, 10:44

Держави-учасниці ОБСЄ прийняли спільну заяву про вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомляє прес-служба МЗС, заява "Про 75-у річницю Голодомору 1932-1933 років в Україні" була оприлюднена з ініціативи України в п'ятницю в Мадриді, де завершилося 15-е засідання Ради Міністрів ОБСЄ.

У цьому документі держави-учасниці ОБСЄ вшанували пам’ять жертв національної трагедії українського народу – Голодомору, "який забрав життя мільйонів українців в результаті масового голоду, що був спричинений брутальними діями та політикою тоталітарного сталінського режиму".

У заяві також визнаються докладені протягом останніх років зусилля з метою поширення обізнаності про Голодомор в рамках ООН, її спеціалізованих установах та в державах ОБСЄ, зокрема шляхом схвалення 193 країнами резолюції ЮНЕСКО з цього питання.

Окремо вітається ініціатива України щодо організації пам’ятних заходів з нагоди 75-ої річниці Голодомору та участь у них держав-учасниць ОБСЄ.

Підтверджуючи своє зобов’язання в рамках ОБСЄ "чітко та беззастережно засуджувати тоталітаризм", держави ОБСЄ наголошують на важливості поширення знань про трагічні події спільного минулого для зміцнення верховенства права, захисту прав людини та основних свобод задля попередження людських трагедій у майбутньому".

Заяву підписали Андорра, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Чехія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Ватикан, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Македонія, Молдова, Норвегія, Польща, Словаччина, Іспанія, Швеція, Україна, Велика Британія, США.

Прес-служба також повідомляє, що 30 листопада Палата депутатів парламенту Чеської Республіки прийняла постанову про визнання Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Зокрема, у документі зазначено, що цю трагедію навмисно та цілеспрямовано спричинив злочинний тоталітарний сталінський режим, щоб зламати опір українського народу проти насильної колективізації та знищити його національну гідність.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...