Вибори по-російськи назвали керованими, з ухилом і адмінресурсом

Понеділок, 3 грудня 2007, 12:24

Місія спостерігачів від СНД вважає, що вибори в Держдуму Росії були відкритими і вільними, у той час як голова місії спостерігачів від ПАРЄ Люк ван дер Бранде назвав вибори керованими.

"На виборах у Росії були забезпечені необхідні правові й організаційні умови для відкритого і вільного всенародного голосування, виключені будь-які дискримінаційні обмеження", - заявив голова місії СНД Науриз Айдаров.

Він додав, що були виявлені деякі порушення, що у свою чергу не носили серйозного характеру і не вплинули на загальний підсумок голосування, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами голови місії, на виборах у Росії були присутні 132 спостерігача від СНД у 35 суб'єктах усіх федеральних округів.

У той же час голова місії спостерігачів від ПАРЄ Люк ван дер Бранде заявив, що "якщо РФ - керована демократія, то ці вибори були керованими".

Він відзначив, що, на думку спостерігачів, виборча кампанія явно мала ухил на користь правлячої партії. На думку ван дер Бранде, це ж стосується і російських ЗМІ.

Він висловив думку, що на виборах у Росії "спостерігався тиск на виборців на користь того, щоб вони голосували за правлячу партію".

Також про необ'єктивність і надання переваги російських ЗМІ убік правлячої партії під час передвиборної кампанії заявив голова місії спостерігачів Парламентської Асамблеї ОБСЄ Йоран Леннмаркер.

"Перше, що хотілося б відзначити, - це злиття держави і політичних сил, що є порушенням міжнародних норм і неприпустимо", - відзначив Леннмаркер.

"Друге - ЗМІ були необ'єктивні і віддавали перевагу правлячій партії - "Єдиній Росії". Третє - були створені нерівні умови в рамках виборів для невеликих політичних партій", - додав він.

Таким чином, за словами Леннмаркера, вибори, що відбулися, були неповноправними. Четвертим моментом, на його думку, є "утиски, яким піддавалися опозиційні партії".

Також він підтримав заяву ван дер Бранде про те, що "безсумнівно, спостерігалися зловживання адміністративним ресурсом". Леннмаркер додав, що "звичайно ж, відповідальність лягає на органи влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування