Звягільський готувався через Раду викупити згубну шахту

Вівторок, 4 грудня 2007, 10:08

Ще півроку тому член Партії регіонів Юхим Звягільський зареєстрував у Верховній Раді спеціальний законопроект, що дозволяє пільгову приватизацію підконтрольної йому шахти ім. Засядька.

Але тепер це підприємство можуть закрити, пише газета "Дело".

Згідно з умовами договору оренди, держава щорічно одержувала від орендарів шахти ім. Засядька 7,2 мільйони гривень. На момент укладання договору майновий комплекс шахти був оцінений у 250 мільйонів гривень.

З тих пір на шахті було побудовано, укомплектовано технікою і введено в експлуатацію дві нових лави. Крім цього, були встановлені більше двох десятків установок із дегазації шахтних вироблень.

Незалежна оцінка встановленого орендарями майна не проводилася. У той же час Звягільський заявив, що завдяки удосконаленням і модернізації зараз шахта коштує близько 1,25 мільярда гривень.

"Вартість основних фондів шахти підвищилася завдяки установці устаткування й інших інвестицій. У власності колективу (орендарів) тепер близько 80% шахти", - раніше заявляв Звягільський.

У той же час склад членів колективу орендарів шахти ім. Засядька – "таємниця за сімома печатками". Відомо тільки, що орендарями можуть бути діючі або колишні працівники шахти, або їхні спадкоємці.

Договір оренди шахти зберігається в Донецькому відділенні ФДМ, але ознайомити з ним видання відмовилися, не захотіли говорити про склад орендарів і в профкомі шахти.

У той же час у Незалежній профспілці гірників України стверджують, що не чули про жодного рядового гірника, що одержав би прибуток від участі в товаристві орендарів шахти.

"Товариство орендарів - це формальність. Уже давно усіма справами і грішми розпоряджається Юхим Звягільський", - вважає голова НПГУ Михайло Волинець.

Вуглевидобувне підприємство "Шахта ім. А.Ф. Засядька" - одне з найбільших підприємств вуглевидобувної галузі України. Введена в експлуатацію в 1958 році.

Проектна потужність - 1,2 мільйони тонн вугілля на рік. Загальна чисельність працівників на шахті - близько 9 тисяч. Роботи в підземних виробленнях (лавах) ведуться на глибині до 1304 метрів. Шахта вважається однією з найнебезпечніших не тільки в Україні, але й у світі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування