У Тимошенко вже думають, як переглянути угоди з Росією

Середа, 5 грудня 2007, 07:29

Депутат від фракції БЮТ Андрій Шкіль вважає, що новий уряд повинен переглянути засади співпраці між Україною та Росією в сфері енергопостачання.

Про це він заявив УНІАН, коментуючи домовленість про постачання Україні у 2008 році російського газу за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.

За словами Шкіля, підвищення ціни на газ і підвищення ставок за транзит є неадекватними. "Тому тут потрібна чітка і адекватна енергетична політика нашої держави" - сказав він.

За його словами, з цього питання влада має займати державницьку позицію.

"Якщо ми не можемо домовитись з партнерами про прийнятну ціну, тоді ми маємо закласти підвищення ціни партнера за транзит", - наголосив він.

Крім того, Шкіль вважає за необхідне створити урядову структуру, яка б працювала над питанням забезпечення України альтернативними енергоносіями.

Депутат також зазначив, що підвищення ціни на газ буде значним ударом для хімічної промисловості. "Але я впевнений, що певною мірою український уряд погодився на цю ціну, розуміючи, що йому вже не потрібно буде нести відповідальність", - наголосив Шкіль.

Із тим, що внаслідок підвищення ціни на російський газ для України найнегативніші наслідки будуть для хімічної промисловості, погоджується і депутат від фракції "НУ-НС" Давид Жванія.

"Для промисловості це буде проблема, особливо для хімічної промисловості", - сказав він в інтерв’ю УНІАН.

На думку Жванії, за таких обставин владі треба дивитися на структуру промисловості і вирішувати, наскільки необхідно розвивати галузь, в якій 90% продукції йде на експорт і при цьому використовується досить дорогий імпортований газ.

У той же час Жванія зазначив, що для металургійної галузі підвищення ціни на газ буде менш проблемним, оскільки "металургія вже звикла до високої ціни".

Він зауважив, що для нового уряду підвищення ціни на газ буде ще однією складністю, оскільки "завжди складно, коли відбувається підвищення цін".

Водночас, експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут в інтерв’ю "Німецькій хвилі" зазначив, що ціна на російський газ, встановлена на 2008 рік, поставить під загрозу рентабельну роботу багатьох українських підприємств.

На його думку, за результатами українсько-російських газових перемовин Україна швидше програла, ніж виграла, бо збільшення ціни на газ значне, а ставка за транзит російського газу територією України безпрецедентно низька.

Як відомо, Росія та Україна у вівторок узгодили ціну газу на 2008 рік на рівні 179,5 дол. за тис. куб. м. Ціна газу для України в 2007 році становить 130 дол. за тис. куб. м на кордоні, плата за транзит газу територією України - 1,6 дол. за тис. куб. м на 100 км відстані.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...