Україну "підштовхнули" до російської ціни

Середа, 5 грудня 2007, 10:35

Вирішальним фактором того, що Україна погодилася на ціну російського газу в $179,5 за тис. куб.м., стало те, що російська сторона пішла на деякі поступки і погодилася підвищити тариф на прокачування на $0,1 – до $1,7.

За словами джерела "Комерсант-Україна" в українській делегації, спочатку "Газпром" пропонував підвищити ціну на 2008 рік до $180 за тисячу кубометрів і зберегти ставку за транзит на колишньому рівні.

У свою чергу, Україна пропонувала знизити ціну на $1-3 і підвищити транзитну ставку з $1,6 до $1,7 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км. Джерело розповіло, що переговори в "Газпромі" тривали понад 5 годин і голова Мінпаливенерго України Юрій Бойко вже зібрався їхати, коли російська сторона пішла на поступки.

"Це стало вирішальним фактором, і ми погодилися на $179,5, тобто вторгували 50 центів і додаткові доходи від транзиту", - сказало джерело видання.

При цьому станом на 20.30 вівторка, 4 грудня, угоду з Україною усе ще не було підписано, повідомив прес-секретар "RosUkrEnergo" Андрій Кнутов.

За його словами, RUE буде оператором і в 2008 році, що підтвердили в "Газпромі".

Джерела в "Газпромі" і "Нафтогазі" також підтвердили, що цього року Україна купить менше 50 млрд. кубометрів газу й обсяг постачань на 2008 рік поки не погоджений.

За розрахунками аналітика "Брокеркредитсервісу" Максима Шеіна, у результаті останньої угоди Україна повинна буде заплатити додатково $2,71 млрд., а зростання транзитної ставки принесе їй $2,65 млрд. "У результаті "Нафтогаз" заплатить за газ $7,2 млрд. грошима, але й ця сума може бути меншою, оскільки Україна імпортує менше газу", - відзначає він.

Видимою причиною подорожчання газу для України, як відзначає видання, стало підвищення закупівельних цін на газ у Середній Азії. Минулого тижня представники "Узбекнафтогазу" услід за Туркменією заявили про намір підвищити ціни на газ.

Джерело, близьке до переговорів, повідомило виданню, що аналогічні плани є в Казахстану, де ціни "по окремих контрактах" можуть вирости до $190 за тисячу кубометрів. Офіційно Казахстан поки обіцяє підняти тариф лише на прокачування газу.

На думку гендиректора газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрія Коровіна, у результаті підвищення ціни на російський газ "вартість газу усередині країни складе $230-240 за тисячу кубометрів".

Голова правління Маріупольського меткомбинату ім. Ілліча Володимир Бойко вважає, що ця ціна істотно не вплине на собівартість металопродукції.

Віце-президент Асоціації підприємств хімічної промисловості Петро Бурляєв заявив, що хімпідприємства не постраждають від зростання цін на газ. "Виробники просто підвищать ціни на свою продукцію всередині України на 17-25%. Щодо експортних цін, то вони уже виросли – світові виробники аміаку через зростання цін на природний газ підняли їх цього року на 30%", - сказав Бурляєв.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування