Яценюк хоче подискутувати про виборчу систему

Середа, 5 грудня 2007, 12:20

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закликає представників місцевого самоврядування до дискусії щодо доцільності дострокових виборів в органи місцевого самоврядування і виборчої системи в цілому.

Про це він заявив, виступаючи в ході наради з представниками асоціацій і органів місцевого самоврядування в середу, повідомляє Ліга.

Яценюк підкреслив, що зараз необхідно почати складну дискусію щодо виборчої системи в органи місцевого самоврядування.

У цьому контексті, на його думку, варто дати відповідь на дуже важливе питання, що турбує багатьох: чи потрібні дострокові вибори в органи місцевого самоврядування.

На думку Яценюка, якщо вони потрібні, то необхідно визначитися, у якому форматі вони повинні проводитися, за якою системою і коли, - і таку дискусію треба провести у найкоротший термін.

За словами Яценюка, чинна на сьогодні виборча система в органи місцевого самоврядування являє собою "певну диспропорцію", оскільки "партійні списки і пропорційна система навряд чи життєздатні".

Новообраний спікер Верховної Ради закликав владу задуматися над можливістю ввести відкриті списки або, можливо, повернутися до змішаної системи.

"Але надто рано було б давати сьогодні остаточну відповідь, оскільки ми повинні провести дуже предметну і складну дискусію, тому що це має бути місцеве самоврядування, а не клуб політичної еліти в тій чи іншій раді", - заявив Яценюк.

Раніше у середу президент Віктор Ющенко висловився за посилення ролі місцевого самоврядування. Зокрема, він підкреслив, що проблеми українського суспільства полягають і в тому, що не проведена реформа органів місцевого самоврядування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...