До "газового удару" слід бути готовими і підприємствам, і "простим смертним"

Середа, 5 грудня 2007, 14:56

Ціна на природний газ для промислових підприємств і прирівняних до них споживачів України з 1 січня 2008 року може перевищити $260 за 1 тис. куб. м у результаті подорожчання імпортованого палива до $179,5 за 1 тис. куб. м.

Таку думку висловили опитані "Інтерфакс-Україна" учасники ринку й експерти.

ЗАТ "УкрГаз-Енерго", єдиний імпортер природного газу в Україну, наступного року при збереженні нинішньої маржі в 7,8% може збільшити ціну на природний газ, як ресурс, для промспоживачів з нинішніх 708 грн. до 977,58 грн. за 1 тис. куб. м.

Рентабельність операцій із продажу газу, здійснюваних "УкрГаз-Енерго", може бути знижена за рахунок встановлення урядом більш низького гранично припустимого рівня ціни на природний газ.

Однак зниження маржі постачальника компенсується ростом регульованих державою тарифів на транспортування, постачання і збереження газу, припускають експерти.

Крім того, на тлі подорожчання газу, імпортованого українськими компаніями, у 2008 році мають зрости ціни на природний газ, що видобувається в Україні і постачається побутовим споживачам.

Таку думку висловив директор газопромислового управління "Шебелинкагазвидобування", структурного підрозділу "Укргазвидобування", найбільшого газовидобувного підприємства країни Юрій Фесенко.

У свою чергу "Укргазвидобування" є дочірньою компанією "Нафтогазу України".

Як відомо, Україна у вівторок погодилася на підвищення ціни природного газу, що поставляється в країну, з 2008 року до $179,5 за 1 тис. куб. м на українському кордоні. Таким чином, ціна з 1 січня зросте на 38,1%.

Єдиним постачальником природного газу в Україну є російський "Газпром". Концерн через афільовану компанію "RosUkrEnergo AG" поставляє в країну центрально-азіатський газ, що купується ТОВ "Газпром експорт" у Туркменістану, Казахстану й Узбекистану.

"УкрГаз-Енерго" купує природний газ у "RosUkrEnergo" на українському кордоні й імпортує його.

Частину імпортованого газу трейдер поставляє кінцевим споживачам, переважно промисловим підприємствам, а частину реалізує одному зі своїх співзасновників - НАК "Нафтогаз України" для подальшого забезпечення газом теплопостачальних підприємств і бюджетних установ.

Встановлений урядом граничний рівень ціни на газ для всіх категорій споживачів на даний час складає 720 грн. за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування і постачання, а також витрат на збереження).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News