Аверс "Одеса-Броди" запрацює у травні. "Якби не політика..."

П'ятниця, 7 грудня 2007, 15:55

Україна та Польща планують запустити нафтогін "Одеса – Броди" в аверсному режимі в середині 2008 року.

Про це заявили президенти України та Польщі Віктор Ющенко і Лєх Качинський у місті Южне на Одещині після відвідання морського нафтового терміналу "Південний".

"Початком реалізації цього проекту, в тому розумінні, як ми сьогодні говорили, я бачив би середину 2008 року. Ми маємо всі обставини твердо про це говорити", - сказав Ющенко.

Реклама:

Він деталізував, що перший етап такого використання нафтопроводу передбачатиме транспортування нафти в аверсному режимі до Бродів – а з цього відправного пункту вона буде перевозитися залізницею, повідомляє прес-служба президента.

"Тільки аверсний варіант використання "Одеса – Броди" має перспективу. Інших варіантів просто не існує", - зазначив Ющенко, додавши, що для переведення нафтогону в такий режим потрібно близько трьох місяців.

Президент України також повідомив, що відповідно до плану розвитку цього проекту, в грудні 2007 року відбудеться формування статутного фонду СП "Нова Сарматія", в квітні наступного року буде затверджено ТЕО проекту з тим, щоб уже у травні ця компанія могла вийти на ринок зовнішніх запозичень і звернутися за позиками до ЄБРР.

ВІДЕО ДНЯ

Ющенко нагадав, що в поточному році було ухвалено формальне політичне рішення щодо проекту – воно детально прописане в положеннях відповідної міжурядової угоди.

Президент України подякував урядовим та бізнес-структурам за відданість у темі реалізації в 2007 році цього проекту.

Зі свого боку, Качинський підтвердив зацікавленість Польщі в повній реалізації даного проекту. "Я переконаний, що цей проект буде реалізований. Очевидно, це в нашому польському інтересі", - сказав він, запевнивши, що зміна виконавчої влади у його країні не вплине на плани її участі в проекті.

"Я очікую, що під час Енергетичного саміту в Києві можна буде побачити перший етап роботи нафтопроводу "Одеса – Броди", - сказав президент Польщі, зазначивши, що підготовчі роботи з реалізації проекту йдуть прискореними темпами.

На думку Качинського, добудова нафтогону до Гданська можлива в 2011–2012 роках. Водночас Ющенко вважає, що цю роботу можна реалізувати протягом 2008–2009 років.

"Якби не було політики, то проект "Одеса – Броди" працював би вже не один рік", - зазначив президент України.

Ющенко та Качинський оглянули нафтовий термінал "Південний", ознайомилися з роботою порту та переглянули презентацію перспектив спільного використання нафтогону "Одеса – Броди".

Після цього президент України підписав указ про проведення в травні 2008 року в Києві Міжнародного енергетичного саміту, який, на його переконання, стане "завершенням всієї логістики, пов’язаної з реалізацією проекту "Одеса – Броди – Полоцьк – Гданськ".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News