Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах бачить, що популізм політиків майже не залишив нам "запасу міцності"

П'ятниця, 7 грудня 2007, 18:59

В.о. міністра економіки Анатолій Кінах зазначає, що на показники економічного розвитку України усе більше впливає політична ситуація, і "запас міцності" у країни невеликий.

"На рівень інфляції і споживчих цін украй негативно вплинув масштабний рівень популістських обіцянок політиків", - заявив він в інтерв'ю журналу "Профіль".

"Свій вплив зчинило й безпрецедентне зростання споживчих кредитів, грошової маси. А також те, що ми протягом року при заблокованому парламенті не прийняли цілу низку важливих законів", - розповів Кінах.

Зокрема, зазначив міністр, "ми не ухвалили в черговий раз Податковий кодекс – по суті, ми одна з небагатьох країн на пострадянському просторі й у Європі, що не має такого системного закону".

"Ми не ухвалили цілий пакет законів із формування ефективних і прозорих земельних відносин, цивілізованого ринку землі в Україні. А це вкрай важливо для залучення інвестицій, розвитку АПК", - розповів Кінах.

"Не ухвалений закон про державний земельний кадастр, про ринок землі, цілий пакет законів про захист землі. Зірвано ухвалення пакета законів про корпоративні відносини: у першу чергу – закону про акціонерні товариства, що дуже важливий для захисту прав акціонерів і протидії рейдерству, формування фондового ринку", - додав він.

За словами Кінаха, "сюди можна додати і заморожену пенсійну реформу, не ухвалений Трудовий кодекс, масу проблем, пов'язаних із інноваційною інфраструктурою і т.д."

"Так що в підсумку, незважаючи на досить високі макропоказники, ми розуміємо, що запас міцності в нас невеликий", - підкреслив він.

Кінах відзначив, що "за фактом за 10 місяців поточного року індекс інфляції склав 11,7%" (для порівняння – за підсумками 2006-го індекс інфляції був 11,6%).

"Наприкінці року, за нашими розрахунками, інфляція складе 14-14,5%... Причини: подорожчання енергоносіїв і продовольства в усьому світі", - сказав він.

При цьому міністр відзначив, що "у громадян України дуже низький рівень соціальної міцності: якщо середній європеєць витрачає на продукти харчування максимум 15% своїх доходів, те середня українська родина – мінімум близько 60%, і підвищення цін відразу ставить у дуже складне становище мільйони наших співгромадян".

Водночас, Кінах відзначив і певні позитиви, сказавши, що "більшість показників випереджає прогнози, визначені на початку року".

"Тому, незважаючи на дуже серйозні ризики, у першу чергу пов'язані з політичною нестабільністю в Україні, непрацюючим парламентом і негативними тенденціями на світових ринках... українська економіка за 10 місяців поточного року демонструє гарну динаміку розвитку", - запевнив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...