Україна і ЄС: "Все одно ми зустрінемось і скажемо один одному "так"

Середа, 2 січня 2008, 17:07

Установчі документи Євросоюзу дають Україні право на членство, однак недостатня системність реформування у всіх сферах українського життя є причиною того, що відносини Києва і Брюсселя не стали більш близькими.

Таку думку висловив Роман Шпек, що йде у відставку з посади голови місії України при ЄС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Не потрібно сумніватися в тому, що ми маємо право на членство. Головне, щоб ми самі від себе це право не віддаляли тим, що будемо відкладати такі необхідні структурні реформи, як адміністративна, житлово-комунальна, пенсійна, податкова, енергетична", - сказав він.

"Тільки це може гарантувати, що Україна буде мати підстави скористатися своїм правом, що визначене установчими документами Європейського Союзу", - додав він.

Говорячи про те, чого вдалося досягти, а чого ні за час роботи місії під його керівництвом, Шпек назвав:

"Недостатні темпи, недостатня системність реформування всіх сфер нашого життя було причиною того, що наші відносини не пішли далі і не стали більш близькими".

Дипломат нагадав, що у відповідності зі ст. 49 Амстердамської угоди і підписаною, але ще не ратифікованою Лісабонською угодою ЄС Україна має право на членство.

"Мені здається, що ми в Україні занадто захопилися тим, що хтось повинен визнати наше право на членство. Ми маємо право на членство і повинні його використовувати", - сказав Шпек.

"А що нам цього не дозволяє? Тут - група з двох питань: неготовність, конституційна, політична, фінансова Європейського Союзу, і наша відповідність критеріям", - пояснив дипломат.

За словами Шпека, "для того, щоб бути членом ЄС, потрібно забезпечити не тільки демократичний розвиток, але і розвиток громадянського суспільства, де не тільки політичні партії, а і неурядові організації будуть впливати на громадське життя".

"І друге - країна повинна бути економічно сильною", - пояснив дипломат. Іншим важливим критерієм він назвав конкурентноздатність економіки й адаптацію європейського законодавства.

Крім того, Шпек заявив, що залишається оптимістом щодо членства України в ЄС, відзначивши, що Україна не повинна чекати визнання, але повинна сама здійснювати якісні зміни, щоб членство було лише питанням часу.

"Ми розуміємо, що Україна буде в Європейському Союзі, але не змушуйте нас сьогодні зробити неможливе, а робіть можливе для вас. І все рівно ми зустрінемося, і скажемо один одному "так", - переказав він слова своїх іноземних колег.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...