Тимошенко попросила стареньких не стояти у чергах

Середа, 9 січня 2008, 19:34

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступила зі зверненням до вкладників Ощадбанку СРСР, в якому пояснила процедуру отримання компенсацій по знецінених заощадженнях.

"8 січня розпочалася реєстрація вкладників в "Ощадбанку" України. Для того, щоб її пройти, вам треба пред'явити лише ощадкнижку, паспорт, ксерокопію та ідентифікаційний номер", - сказала Тимошенко в ефірі каналу ICTV.

За її словами, "у відділенні банку вас зустріне адміністратор, який допоможе оформити усі необхідні документи". "Уже через три дні після реєстрації ваші гроші буде зареєстровано на ваш рахунок", - додала прем'єр.

Тимошенко повідомила, що у разі якщо вклад не перевищує 1000 гривень, його суму можна буде отримати у повному обсязі. Якщо вклад є більшим за 1000 гривень, можна буде отримати "першу виплату у сумі 1000 гривень, а далі ми справу продовжимо".

"Ви вирішите, як краще розпорядитися цими грошима: або забрати одразу готівкою, або залишити зберігати в "Ощадбанку" під 13,5% річних", - зазначила прем'єр.

"Я прошу вас, дорогі мої, особливо літніх людей, не хвилюватися, не стояти у великих чергах. Перереєстрація вкладів та видача заощаджень необмежені у часі", - наголосила Тимошенко.

Вона пояснила, що перед урядом стоїть завдання "організувати виплати так, щоб не спровокувати прискорення інфляції, щоб гроші, які повертаються людям, не знецінилися вже по дорозі до магазину".

"Відповідальна влада виплату заощаджень має підкріпити комплексом антиінфляційних заходів", - заявила Тимошенко.

"Ось чому ми запропонуємо додатково до 1000 гривень, які ви отримаєте живими грошима, за власним бажанням використати залишок ваших вкладів на погашення заборгованості та поточну оплату житлово-комунальних послуг, на розрахунки за навчання дітей та придбання товарів довготривалого вжитку", - пояснила вона.

За словами прем'єра, "уже через місяць уряд прийме відповідні рішення, які нададуть можливість вам купувати за рахунок заощаджень товари і послуги". "Просто тут потрібен деякий час, щоб розробити відповідні дієві та бездоганні механізми", - пояснила вона.

Відповіді на всі питання, пов'язані з отриманням заощаджень, можна отримати безкоштовно за номером 8-800-501-34-10 по телефону гарячої лінії, нагадала прем'єр.

"Наша робота по поверненню знецінених заощаджень викликає критичну, а часом і істеричну реакцію з боку наших політичних опонентів. Я б не хотіла витрачати час на полеміку. Ми повертаємо вам гроші і крапка", - резюмувала Тимошенко.