Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Людина Тимошенко в Ощадбанку перебрала повноважень?

П'ятниця, 1 лютого 2008, 08:39

Усупереч запевнянням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, перевірка Ощадбанку Національним банком України виявила низку порушень.

Про це з посиланням на копію результатів перевірки Нацбанку від 11 січня, пише в п'ятницю "Комерсант-Україна".

У документі за підписом заступника голови НБУ Володимира Кротюка перераховуються порушення Ощадбанком вимог банківського законодавства й нормативно-правових актів НБУ.

"Нацбанк висловлює стурбованість у зв'язку з підвищеним ризиком ліквідності, кредитним ризиком, а також необхідністю поліпшення керування активами і пасивами і підвищення ефективності роботи менеджменту банку", - йдеться у ньому.

НБУ звертає увагу, що незважаючи на його листи керівництву Ощадбанку, відбувається "ігнорування вимог Нацбанку і недостатнє усвідомлення керівництвом Ощадбанку необхідності зниження ризику ліквідності шляхом підвищення збалансованості активів і пасивів по термінах".

Крім того, у документі зазначається, що в порушення методичних рекомендацій з удосконалення корпоративного управління у банках, "голова правління Ощадбанку одночасно очолює комітети з керування активами і пасивами і кредитний, у результаті чого порушені принципи корпоративного управління".

Порушення основних принципів корпоративного управління "свідчить про концентрацію владних повноважень у голови правління і зменшує ефективність механізмів контролю за ризиками банку", зазначає Нацбанк, наводячи як приклад видачу кредиту банку "Дельта", який за внутрішньою методикою Ощадбанку належить до класу "В", тоді як банк має право кредитувати тільки позичальників класів "А" і "Б".

Монополізація ухвалення рішень у руках голови правління Ощадбанка Анатолія Гулея, на думку НБУ, збільшується тим, що в порушення закону "Про банки і банківську діяльність" служба внутрішнього аудиту підпорядкована правлінню, а не наглядовій раді.

"Таким чином, правління проводить свою діяльність без контролю ради, а рада, у свою чергу, порушуючи статті закону, не виконує свою основну функцію", - слідує з документа.

Незадоволений Нацбанк і кредитним портфелем Ощадбанку, а саме – підвищеними ризиками при кредитуванні підприємств, які працюють у галузях виробництва і розподілу електроенергії, газу і води, у зв'язку з ненадійним забезпеченням по цих кредитах, що досягли 40,2% від загального портфеля. Також НБУ бачить імовірність "зниження фінансової стабільності" Ощадбанку через інші порушення.

Нацбанк зобов’язав правління Ощадбанку протягом 5 днів ухвалити план заходів для усунення порушень і надати його регулятору. Керівництву Ощадбанку пропонується "застосувати до осіб, відповідальних за правопорушення, адекватне дисциплінарне реагування".

Гулей у четвер увечері на телефонні дзвінки не відповідав, зазначає видання. Раніше президент вимагав звільнити його, але прем'єр попросила не порушувати це питання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...