Тимошенко і Ющенко знайшли баланс у протистоянні?

П'ятниця, 1 лютого 2008, 15:04

Україна подає наочний приклад того, яким чином могла б розвиватись Росія, якби вона розбудовувала свою демократію та ринкову економіку через конкуренцію між олігархами, а не відмовлялася від демократії.

Таку думку висловив Андерс Аслунд у своїй статті "Успішний старт нового уряду України" у газеті Moscow Times.

За його словами, завдяки своїм більш радикальним ринковим економічним реформам у 1990-х Росія все ще користується перевагами кращого законодавства.

Але навіть за таких умов, права власності в Україні сьогодні є більш безпечними, завдячуючи більшій прозорості демократії та її системи стримувань та противаг, додає автор.

У свої статті Аслунд описує нинішню політичну ситуацію в Україні і вважає, що "новий коаліційний уряд на чолі з Юлією Тимошенко розпочав свою роботу амбіційно та обнадійливо".

На його переконання, Тимошенко винесла уроки з багатьох своїх попередніх прорахунків.

"Найгіршим політичним заходом, до якого вдалася Тимошенко в 2005, була реприватизація. Але вона, здається, вивчила той урок, до цього часу утримуючись від такої дестабілізуючої політики", - пише автор.

"Чіткий баланс влади між президентом та прем'єр-міністром починає, схоже, виникати з їхнього постійного владного протистояння", - вважає Аслунд.

"Очевидно, що через місяць ще занадто рано судити про дії нового уряду, але початок був справді вражаючим", - додає він.

Андерс Аслунд, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки ім. Петерсона, автор книги "Російська капіталістична революція: Чому ринкова реформа вдалася, а демократія провалилась".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування