За Україну на шляху до НАТО узявся американський сенатор

П'ятниця, 1 лютого 2008, 15:17

Американський сенатор Ричард Лугар вніс на розгляд своїх колег у Сенаті США резолюцію на підтримку приєднання України та Грузії до плану дій щодо членства в НАТО.

У заяві з цього приводу він сказав, що мета резолюції - продемонструвати, що Сенат рішуче підтримав би ініціативу адміністрації Джорджа Буша запевнити, щоб союз НАТО якнайшвидше включив Україну та Грузію до ПДЧ.

Лугар підкреслив, що лідери України та Грузії висловили чітке бажання вступити в НАТО та що обидва зробили значний поступ на шляху наближення (своїх країн) до стандартів НАТО, повідомляє "Голос Америки".

Водночас сенатор висловив упевненість в тому, що президенти Віктор Ющенко і Михаїл Саакашвілі свідомі того, що членство їх країн в НАТО неможливе без підтримки електоратів обох країн.

У Грузії, пише він, 76,22% виборців підтримало членство їх країни в НАТО на референдумі раніше цього місяця.

Українські лідери вказали на необхідність проведення у майбутньому всенародного плебісциту з приводу цього питання, зазначив у своїй заяві Лугар.

Він додав, що членство в НАТО вимагає відданості та принесення пожертв, які неможливі без підтримки населення.

Лугар у своїй заяві також процитував слова колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера в газеті International Herald Tribune, де останній, серед іншого, пише:

"Запросити Україну до участі в ПДЧ на саміті в Бухаресті... посприяло б зміцненню безпеки та стабільності в Європі... Жодні аргументи "проти" не витримують критики".

"Україна зробила стільки ж поступу у сфері демократичних, економічних та військових реформ, скільки зробили Румунія, Болгарія, Словаччина та Албанія, коли їх було включено до ПДЧ 1999 року", - цитує Лугар слова Пайфера.

"Київ продемонстрував, що у нього значні військові спроможності та що у нього політична воля, необхідна для їх застосування... Україна була б важливим контрибутором у справу євро-атлантичної безпеки", - писав посол.

Лугар підкреслив, що резолюція здатна послужити потужним сигналом для адміністрації Буша, союзників США в НАТО і народів України та Грузії для підтвердження того, що США готові тісно співпрацювати з обома країнами заради зміцнення миру і безпеки в Європі та Азії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування