Тимошенко хоче скасувати "тіньові" договори і порушити справу проти Бойка?

Субота, 2 лютого 2008, 14:46

Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що укладені попереднім керівництвом "Нафтогазу України" угоди з "РосУкрЕнерго" мають бути скасовані.

"Ці угоди мають ознаки корупційних, вони руйнують інтереси "Нафтогазу" та всієї держави, і ці аргументи будуть використані для того, щоб скасувати угоди і довести це в судах", - сказала вона на брифінгу в Кабміні.

Тимошенко розповіла про зростання заборгованості "Нафтогазу України". "Вони планували через процедуру банкрутства вивести "Нафтогаз" із державної власності. І якби не прийшов новий уряд, ми б отримали банкрута, а газотранспортну систему вивели б із власності України", - сказала вона.

Тимошенко також оприлюднила журналістам угоди, укладені в 2004 році тодішнім керівником "Нафтогазу" Юрієм Бойком і представником "РосУкрЕнерго" Вольфгангом Путчеком.

За словами прем’єра, контракт передбачає, що з 2005 по 2030 рік "РосУкрЕнерго" транспортуватиме газ по території України зі ставкою 1,09 долара за тисячу кубометрів на 100 км відстані.

"Договір передбачав, що жодна зі сторін не має права переглянути транзитну ставку протягом двох років, а потім протягом 25 років вони мали право переглянути її тільки двічі. І вони її вже переглянули двічі в роки своєї бутності", - обурилась Тимошенко.

Друга угода, яку продемонструвала прем’єр, передбачає, що "РосУкрЕнерго" оплачуватиме послуги по закачці, збереженню і відбору газу в газосховищах України за ставкою 2,25 долара за тисячу кубометрів.

"Ця угода так само передбачала, що жодна зі сторін не мала право її переглянути протягом двох років, а протягом наступних 25 років тільки два рази, і вони вже це теж двічі зробили", - додала Тимошенко.

"Це є не просто корупція, а найгірша корупція, яка вимагає порушення кримінальних справ проти людини, яка все це зробила в двох іпостасях – тіньового керівника "РосУкрЕнерго" і тіньового керівника "Нафтогазу України", бо він всю свою діяльність проводив у тіні", - заявила вона.

Прем’єр також навела інші приклади корупції в "Нафтогазі". Зокрема, у червні-липні 2006 року "Нафтогазу" було продано 1,8 мільярди кубометрів газу по ціні 2007 року. "412 мільйонів гривень – от що вони поклали собі на рахунок", - обурилась Тимошенко. "Це не просто злочин, це злочин, підтверджений бухгалтерією", - зазначила вона.

"На 2008 рік вони підготували таку саму операцію. Газ, спожитий в листопаді-грудні 2007 року, вони нав’язують України по ціні 2008 року. І збитки, які вони зараз підготували "Нафтогазу" і які ми зараз зупиняємо – це 1,02 мільярди гривень", - зазначила Тимошенко.

Прем’єр сказала, що ці матеріали вона також представила на засіданні РНБО у п’ятницю.

Інший приклад, який вона навела – компанії "Передові сучасні технології" було перераховано 140 млн гривень на будівельно-монтажні роботи в метеорологічному центрі Боярки. "Але ніяких робіт ця фірма не зробила, і зараз вона просто ліквідується", - зазначила Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...