Огризко каже, що Україна не перестрибне жодної "сходинки" до ЄС

Понеділок, 4 лютого 2008, 10:55

Міністр закордонних справ Володимир Огризко зазначає, що Україна вважає себе не сусідом Європи, а її частиною.

Про це він сказав у понеділок у ході другої міжнародної конференції "Нова Україна в новій Європі".

"Ми не сусіди, ми інтегральна частина Європи, ми бачимо своє майбутнє не сусідським, а європейським", - сказав міністр.

За словами Огризка, у співробітництві з Європейським Союзом Україна має чіткий план дій на рік та чітку "дорожню карту, розписану по місяцях".

"Ми усвідомлюємо, що неможливо перестрибнути жодну зі сходинок до спільного європейського дому", - сказав міністр, зазначивши, що ніхто не побудує спеціально для України "окремий ЄСівський підйомник".

За його словами, швидкість руху до кінцевої мети України – приєднання до ЄС – залежить від швидкості подолання кожного із бар’єрів.

Як сказав Огризко, ці етапи чітко визначені: виконання Плану дій Україна-ЄС, успішні переговори з укладання нової посиленої угоди та закріплення у ній принципу політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, забезпечення ефективного виконання нової угоди "Україна-ЄС", створення спільної зони вільної торгівлі, створення безвізового режиму, набуття Україною повноправного членства у Євросоюзі.

Огризко відкинув тезу деяких західних аналітиків, які включають Україну до країн – об’єктів зовнішнього впливу без власного зовнішньополітичного стрижня.

"Цей стрижень для нас був, є і залишається чітким і незмінним – курс до членства у ЄС і НАТО, який закріплено у законодавстві України", - сказав міністр.

Він також зауважив, що вступ України до Світової організації торгівлі є важливим кроком у напрямку євроінтеграції, і це свідчить про те, що Україна виходить на новий рівень відносин з ЄС.

Огризко також наголосив, що умовою євроінтеграції є нормальні добросусідські і рівноправні відносини з Російською Федерацією.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News