Росія відновила "чорні списки" для українців?

Понеділок, 4 лютого 2008, 13:42

Директор Міжнародного інститут демократій, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран заявляє про відновлення Росією "чорних списків" для українських громадян.

На прес-конференції в понеділок, він оприлюднив деталі свого затримання в аеропорту Санкт-Петербурга 1 лютого, повідомляє УНІАН.

Зокрема, Таран розповів, що спочатку його збиралися впустити до країни, але коли один із офіцерів побачив його прізвище в комп’ютері, Таран був доправлений у місцевий відділок ФСБ.

Під час перебування там, за словами політолога, йому повідомляли різні версії затримання. Зокрема, говорили й про те, що його підозрюють у причетності до кримінальних угрупувань. Врешті з’ясувалося, що Таран є небажаною особою на території Росії.

За словами політолога, йому вдалося зазирнути в комп’ютер, де він у списку небажаних осіб, окрім себе, побачив прізвища відомих українських політиків. "Це свідчить, що в Росії поновили "чорні списки", - констатував Таран.

Він зауважив, що має намір звернутися до МЗС України з проханням з’ясувати у російських колег, чи наявні такі списки, отримати інформацію про те, хто з українців до них занесений і на яких підставах. Аналогічний запит Таран планує передати в російське посольство в Україні.

Політолог переконаний, що з’ясування цієї інформації сприятиме покращенню двосторонніх стосунків – зробить їх чесними та прозорими.

Крім того, Таран висунув три версії відновлення "чорних списків". Першу він пов’язує з "антинатівською істерією" в Росії. З цього приводу політолог нагадав, що РФ навіть погрожувала запровадити візи, якщо Україна вступить до НАТО. На думку Тарана, відновлення "чорних списків" є демонстрацією того, що Росія не жартує.

Також експерт нагадав, що 22 січня очолюваний ним Центр "Соціовимір" презентував результати опитування, які свідчать, що переважна більшість українських політичних експертів підтримують підписання лідерами держави листа до НАТО з проханням приєднатися до Плану дій щодо членства в Альянсі (ПДЧ) .

Другою версією Таран назвав те, що Росія не готова до візиту президента України Віктора Ющенка 12 лютого і намагається запровадженням "чорних списків" або відтермінувати його візит, або надати йому "атмосферу неуспіху", бо вступ України до СОТ раніше Росії і плани приєднатися до ПДЧ ставлять РФ у невигідне становище на переговорах.

Якщо ця гіпотеза відповідає дійсності, політолог прогнозує кроки російської сторони у цьому напрямку вже найближчими днями.

Третя версія пов’язана із майбутніми президентськими виборами в Росії. Таран припускає, що російська влада просто боїться чути думку українського політолога. На його думку, це свідчить про те, що чинна влада РФ не така вже й сильна, а підтримка "прокремлівського кандидата" не є такою одностайною, як демонструється.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування