"НУ-НС" пропонує, як змінити Конституцію в обхід 300 голосів

Понеділок, 4 лютого 2008, 14:14

У Верховній Раді 1 лютого було зареєстровано проект закону "Про Всеукраїнський референдум", внесений членом фракції "НУ-НС" Юрієм Ключковським.

Законопроект передбачає, що обов'язковим є всеукраїнський референдум щодо питання про зміну території України, прийняття Конституції або її нової редакції, внесення змін до її розділів І, ІІІ, ХІІІ, а референдум з інших питань є факультативним.

Конституційний референдум проводиться щодо прийняття Конституції або внесення змін до чинної Конституції.

Ратифікаційний референдум проводиться щодо прийняття народом закону про надання згоди на обов'язковість міжнародного договору України про зміну території України, а також іншого міжнародного договору.

Законодавчий референдум проводиться щодо прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону, повідомляє УНІАН.

Згідно із законопроектом, референдуми є остаточними, і рішення, прийняті такими референдумами, не потребують подальшого підтвердження.

Загальний референдум проводиться щодо питань, які не містять конкретно сформульованої пропозиції, і він може бути зобов'язальним або консультативним.

Рішення зобов'язального референдуму обов'язкове до розгляду Верховною Радою, а підсумки консультативного референдуму беруться до уваги органами державної влади при прийнятті відповідних рішень.

Право ініціювати призначення всеукраїнського референдуму належить президенту, Верховній Раді та українському народу. На всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання.

Конституційний референдум щодо внесення змін до окремих розділів Конституції призначається президентом за ініціативою Верховної Ради. Ратифікаційний референдум щодо зміни території України призначається Верховною Радою за ініціативою президента.

Законопроект встановлює юридичні наслідки прийняття рішення референдумом у випадку конституційного, ратифікаційного, законодавчого, загального зобов'язального і консультативного референдумів.

Закон, прийнятий референдумом, може бути змінений Верховною Радою у межах законодавчої процедури не раніше як через два роки після його прийняття на референдумі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування