"Нафтогаз" хоче купити у Фірташа все і якнайдешевше

Вівторок, 5 лютого 2008, 15:34

Голова НАК "Нафтогаз" Олег Дубина пропонує викупити у "РосУкрЕнерго" весь газ на 2008 рік за ціною 179,5 долара за тисячу кубометрів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у вівторок на нараді з питань фінансового стану НАК "Нафтогаз України".

"Якщо ми сьогодні купимо газ по 179,5 долара – ми закриємо (газовий) баланс країни, ми знатимемо, що країна з газом. Щодо фінансового стану НАК "Нафтогаз України", у нас є можливість рухатися далі і вести розмови з усіма кредиторами, не створюючи ситуацію дефолту тощо. Проте після цього у нас є доручення РНБО створити системну групу, яка збудує нашу систему переговорів (щодо схеми постачань газу)", - сказав голова "Нафтогазу".

Тому на сьогодні доцільно від "РосУкрЕнерго" купити весь обсяг газу на кордоні України, завести цей газ до України, збудувати систему продажу газу всередині країни, навести порядок у технічній сфері, привести до ладу облгази. Тобто, привести це все за 2008 рік у порядок, і в 2009 році з підготовленою базою для переговорів з усіма країнами рухатися поступово далі", - сказав Дубина.

Відповідаючи на запитання прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко, чи вважає він, що потрібно відмовитися від таких посередників як "РосУкрЕнерго", якщо в результаті переговорів вдасться домовитися про прямі контракти на постачання газу в країну, не чекаючи завершення 2008 року, Дубина дав зрозуміти, що згоден з ідеєю відмови від посередника.

Питання, на його думку, має вирішуватися між НАК "Нафтогазом" і "Газпромом", оскільки на сьогодні НАК практично усунений від переговорів з газового питання, як і уряд. Дубина вважає, що НАК "Нафтогаз України" може повернути всі свої позиції і на внутрішньому ринку газу – компанія повинна поставляти газ усім підприємствам.

"Тобто без посередників, безпосередньо за своїми договорами з дисципліною платежів, це непроста робота, але колектив "Нафтогазу" зможе з нею справитися. Немає ніяких посередників – і НАК "Нафтогаз України" є монополією на продаж газу в Україні", - сказав голова НАК.

На думку Дубини, якщо такий варіант ("Нафтогаз" як монополіст на внутрішньому ринку газу) вдасться, то будуть підписані нові договори із споживачами газу, і це можна буде зробити достатньо швидко. "Я думаю, що при ресурсі, який у нас буде, нам вистачить місяця для завершення цієї роботи", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...