СОТ дала Україні 5 років на всі зобов'язання

Вівторок, 5 лютого 2008, 21:15

СОТ дала Україні 5-річний термін для адаптації до положень СОТ, заявив генеральний директор цієї міжнародної організації Паскаль Ламі.

Про це він заявив на спільній з українським президентом Віктором Ющенком прес-конференції у вівторок у Женеві.

"Я не буду поглиблюватися в технічні питання, але пропонується закінчити до 2013 року п'ятирічний перехідний період для впровадження зобов'язань, які Україна взяла на себе. Цей період - більш тривалий, ніж звичайна практика, хоча для країн, що розвиваються, ми вводимо перехідний період навіть більший", - сказав Ламі.

Серед умов вступу України до СОТ середні імпортні мита при поставках товарів в Україну складають 10,66% - для с/г продуктів і 4,95% - для промислових товарів.

У цілому мита встановлені в діапазоні від 0 до 50%, при цьому обмеження включають поетапне скорочення протягом періоду до 2013 року.

Найвищі тарифи, які Україна може застосувати - це тарифи на цукор - 50% і соняшникову олію - 30%. Інші продукти з граничним рівнем тарифів, встановлених на рівні 25%, включають деякі види радіоприймальної апаратури, синтетичні нитки і конвеєрні/приводні ремені.

У категорію товарів зі зниженим митом, що на початковому або кінцевому етапі будуть виключені, входять цивільні літаки, будівельне обладнання, дистильований алкоголь, деякі види риби, деякі хімічні речовини, нафтові олії, медобладнання, медпрепарати, деревина, целюлозно-паперові вироби, деякі види пряжі і тканин, деякі види основних металів, сталь, IT-продукти, меблі й іграшки.

Україна погодилася не застосовувати інші податки і мита, крім своїх звичайних мит, відзначається в прес-релізі.

У с/г Україна погодилася не субсидіювати експорт. Крім того країна обмежить свій вплив на торгівлю підтримку внутрішнього сільгоспвиробника сумою 3,04 млрд грн (приблизно $613 млн), а також покриття 5% від вартості внутрішнього с/г виробництва.

Як і у випадку з усіма членами СОТ, в України не буде лімітів по витратах на внутрішні програми підтримки, що не мають або мають мінімальний вплив на торгівлю, за умови, що ці програми відповідають критеріям, викладеним у договорі по сільському господарству.

Україна відкриє тарифну квоту на цукор-сирець - 260 тис. тонн щорічно і збільшить її до 267 тис. тонн до 2010 року. Ця квота буде адміністрована за принципом "першим прийшов - першим обслугований" протягом трьох років після вступу до СОТ.

У частині доступу до ринку послуг, Україна прийняла зобов'язання у всіх 11 ключових секторах, включаючи бізнес-послуги, комунікаційні, по будівництву і машинобудуванню, дистрибуції, у сфері освіти і навколишнього середовища, фінансів (страхування і банківська діяльність), охорони здоров'я. У цей перелік увійшли також соціальні послуги, туризму і подорожі, рекреаційні, культури і спорту, транспортні послуги, послуги краси, перукарні, spa- і масажні.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
Усі новини...