Тимошенко хоче обмежити "реінкарнацію" чиновників одним судом

Середа, 6 лютого 2008, 13:09

Уряд пропонує, щоб судові справи про звільнення чи призначення посадових осіб, яких призначає й звільняє уряд, парламент та президент, розглядалися в першій інстанції Вищим адміністративним судом України.

Відповідний законопроект було схвалено на засіданні уряду у середу, повідомив міністр юстиції Микола Оніщук.

"В законопроекті пропонується, аби для осіб, призначення чи звільнення яких з посад здійснює президент, Кабмін або Верховна Рада, був встановлений інший, ніж для решти держслужбовців, порядок розгляду спорів стосовно їх звільнення, проходження держслужби чи призначення на посади", - сказав він.

"Йдеться, зокрема, про зміну предметної підсудності таких справ. Законопроектом пропонується, аби такі спори розглядалися по першій інстанції не окружними адміністративними судами і, тим більше, не районними, а Вищим адміністративним судом України", - зазначив міністр.

Також Оніщук зазначив, що Вищий Адміністративний Суд слухає справи у складі колегії, в яку входить не менше 5 суддів. Рішення такого суду є остаточним.

"Це означає, що ми, по суті, в значній мірі унормовуємо ту негативну практику, яка склалася у зв’язку з оскарженням рішень президента, Верховної Ради і уряду стосовно осіб, яких вони призначили або звільнили", - наголосив він.

Як відомо, свого часу, зокрема, Печерський районний суд Києва ухвалював низку рішень про неправомірність звільнення з посад представників органів влади. Зокрема, так було ухвалено рішення про поновлення на посаді екс-генпрокурора Святослава Піскуна та інших вищих посадових осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News