Верховній Раді пропонують поновити смертну кару

Четвер, 7 лютого 2008, 10:58

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу проект закону про поновлення смертної кари.

Проект змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів внесений комуністами Петром Симоненком та Олександром Голубом.

За словами Голуба, законопроект розроблено на численні вимоги громадян України з метою посилення відповідальності за особливо тяжкі злочини, умисні убивства, вчинені при обтяжуючих обставинах.

Ним передбачається можливість застосування як виняткової міри покарання смертної кари за умисні вбивства, вчинені з особливою жорстокістю, або у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей, або у поєднанні зі зґвалтуванням чи насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом, або вчинене на замовлення, або вчинене за попередньою змовою групою осіб, або якщо наслідком такого злочину стала загибель двох чи більше людей.

На думку авторів, прийняття закону стане стримуючим чинником для тих, хто може вчинити такі злочини.

На засіданні Комітету зазначалося, що хоча загальною тенденцією в світі є відмова від смертної кари (нещодавно Третій Комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів схвалив резолюцію про введення мораторію на страту), кримінальне законодавство багатьох країн передбачає можливість застосування такої міри покарання.

Зокрема, за даними громадської організації "Міжнародна амністія", які наводилися у виступах, 80 держав скасували смертну кару за всі види злочинів, 15 держав скасували її за будь-які злочини, крім виняткових випадків (таких як військові злочини), у 23 країнах смертна кара законодавством передбачена, але фактично вона не застосовується.

Водночас, 78 держав і територіальних утворень зберігають і застосовують смертну кару. Серед них Сполучені Штати Америки, Китайська Народна Республіка, Японія, Єгипет та інші держави.

Промовці звертали увагу на те, що Загальна Декларація прав людини смертну кару не забороняє, а Міжнародним пактом з громадянських і політичних прав дозволяється її застосування за найтяжчі злочини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування