Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд очікує від СОТ "більше прагматизму і правил" для Росії

Четвер, 7 лютого 2008, 13:43

Приєднуючись до СОТ, Україна приєднується до "системи правил", позитивний вплив яких українці незабаром відчують на собі.

Таку думку висловив голова української делегації на переговорах щодо членства України в СОТ, заступник міністра економіки Валерій П’ятницький в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

"СОТ – це взагалі система правил, за якими на сьогодні всі країни здійснюють свої торгівельні операції... Приєднуючись до СОТ, ми теж приєднуємося до системи правил", - сказав він.

"І українці відчують на собі якраз те, що грати за правилами краще, ніж їх порушувати, або грати поза цією системою. Тобто це більш якісні товари за, можливо, більш низькими цінами, більше якісних послуг, більший вибір цих товарів і послуг. Тобто ми входимо в глобальну систему", - додав П’ятницький.

При цьому він наголосив, що "це набагато більше, ніж просто торгівля". "Будь-які правила – це набагато більше, ніж просто тарифи, квоти і т. д., тому що це вже своєрідна ідеологія. Ідеологія через торгівлю сприяння світового розвитку", - сказав П’ятницький.

"Для вас відкривається цілий ряд нових можливостей. Наприклад, одна з таких можливостей, як переговори з Європейським Союзом щодо укладання угоди про вільну торгівлю. Це можливість, як ми нею скористаємося – це вже інше питання", - зазначив також він.

П’ятницький також розповів, як уряд діятиме далі.

"Ми відразу започатковуємо офіційні переговори зі створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Це друга найважливіша основа нашої теперішньої лінії з Євросоюзом", - сказав він.

"Перша полягатиме в тому, що ми до кінця серпня матимемо, як ми сподіваємося, готову політичну частину нової посиленої угоди, а другим стовпом буде зона вільної торгівлі", - продовжив представник уряду.

"Навряд чи можна очікувати, що це буде зроблено до вересня. Це надзвичайно складна і важка робота, наші спеціалісти дають приблизно 12-15 місяців для того, щоб цю роботу завершити, але це стане справді реальним, чітким кроком до Європейської інтеграції України", - підсумував він.

Відповідаючи на питання в контексті стосунків із СОТ та Росією, П’ятницький зазначив, що "чим раніше Росія приєднається до СОТ, тим більше прагматизму і правил запанує в наших відносинах".

"Це ще одна цеглина в побудові нормальних відносин між партнерами, які приречені на інтенсивні економічні відносини", - додав він, водночас сказавши, що робота з синхронізації вступу до СОТ із Росією "реально ніколи не велася", хоча розмови були.

Водночас, він вкотре наголосив: "В нас немає жодного бажання блокувати вступ Росії до Світової організації торгівлі, тому що Росія нам потрібна, і я думаю, що в СОТ вона потрібна як партнер".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування